Сред областите в страната Варна ще бъде тази, в която

...
Сред областите в страната Варна ще бъде тази, в която
Коментари Харесай

Секторите, в които ще търсят най-много нови служители през последните три месеца на 2019-а

Сред областите в страната Варна ще бъде тази, в която работодателите ще наемат най-вече чиновници през последното тримесечие на годината. Очакванията са там заетостта да се усили с 12%, до момента в който тази в Пловдив и София да нарасне с по 8 на 100. Това демонстрират прогнозите в последното обзорно проучване на ManpowerGroup за заетостта.

В него се показва, че за интервала октомври-декември в Бургас може да се чака повишаване на новонаетите чиновници с 5%. Русе пък евентуално ще регистрира най-значителното нарастване на заетостта на тримесечна база до 4%.

Общо за страната 11% от всички включени в проучването 621 работодатели чакат да наемат нови чиновници през последното тримесечие на годината. В същото време 5% от тях възнамеряват да понижат личния състав си, а 80% не готвят промени в тази посока.

Като цяло проучването демонстрира, че желанията за наемане остават без смяна спрямо предходното тримесечие.

" Работодателите в България споделят внимателен оптимизъм във връзка с пазара на труда през четвъртото тримесечие на 2019 година Скромните им планове за наемане на чиновници отразяват забавения стопански напредък, както и многоочакваните резултати от идните избори, " разяснява ръководещият шеф на ManpowerGroup за Балканите Александър Хангимана.

" От друга страна, 11% от работодателите в страната възнамеряват да усилят работната си мощ през идващите три месеца и тази позитивна наклонност се отнася за всички пет района и за съвсем всеки промишлен бранш. Въпреки това търсенето и на висококвалифицирани, и на нискоквалифицирани чиновници надвишава предлагането и виждаме по какъв начин битката за характерни гении се усилва всеки ден в редица браншове ", добавя той.

В кои браншове ще се търсят най-вече служащи?

За последните три месеца на годината най-значително нарастване на заетите се чака в бранша " Финанси, обезпечаване, недвижими парцели и бизнес услуги ". Според прогнозата там новонаетите хора ще набъбнат с 14 на 100.

Значително придвижване нагоре се чака още в производството и в превоза, складирането и връзките - с 10 на 100. В същото време прогнозата в три бранша - " Електричество, газ и вода ", " Публичен и обществен бранш " и " Търговия на едро и дребно ", е +8%, до момента в който секторите " Минно дело " и " Хотелиерство и ресторантьорство " чакат застинал пазар на труда.

" В съпоставяне с предходното тримесечие упованията за заетостта доста се усилват в секторите " Земеделие, горско стопанство, лов и лов на риба " и " Строителство " със надлежно 7 и 6 процентни пункта. Сектор " Производство " регистрира растеж от три процентни пункта на тримесечна база, до момента в който проектите за наемане в бранш " Търговия на едро и дребно " се усъвършенстват с 4 процентни пункта. В съпоставяне с четвъртото тримесечие на 2018 година вероятностите за наемане се усилват в шест от десетте индустриални бранша ", се показва в проучването.

За обсъждания интервал се чака равнищата на заетостта да се усилят във всички четири съгласно размера си организации. За второ следващо тримесечие работодателите от огромните предприятия с над 250 чиновници регистрират най-активния пазар на труда с прогноза от растеж от 20%. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР