Сред новаторските идеи е изследване на качеството на въздухаД-р Евгения

...
Сред новаторските идеи е изследване на качеството на въздухаД-р Евгения
Коментари Харесай

Tри българки с награди от 5000 евро за научни проекти

Сред новаторските хрумвания е проучване на качеството на въздуха

Д-р Евгения Сарафова впечатли журито с план за проучване на качеството на въздуха
(снимка: „ За дамите в науката ”)

Три българки-учени – д -р Евгения Сарафова, доктор Мария Джумалиева-Стоева и доктор Юлия Романова – са тазгодишните носителки на националната стипендия „ За дамите в науката ”, присъдена им з а техните смели планове.

Стипендиите „ За дамите в науката ” са едни от най-очакваните научни награди в България, които се отпускат всяка година от L’Oréal и ЮНЕСКО на млади дами учени. Отличията имат за цел да поддържат тяхната научноизследователска кариера, както и да ги стимулират да разпрострат цялостния си капацитет за научни открития.

Трите тазгодишни победителки бяха отличени за своите новаторски научни планове с награди от по 5000 евро, като всеки един от плановете е впечатляващ със своя висок капацитет за употреба.

Проектът, с който доктор Евгения Сарафова впечатли журито, е фокусиран върху проучването на качеството на въздуха в 4-те най-големи български града. В основата на проучването e комбинирането на данни от спътници на Европейската галактическа организация и наземни данни. Д-р Сарафова е основен помощник в Геолого-географския факултет на СУ „ Св. Климент Охридски”.

Д-р Мария Джумалиева-Стоева печели стипендия с новаторски план за отбрана на информацията
(снимка: „ За дамите в науката ”)

Втората стипендиантка за 2019 година,  доктор Мария Джумалиева-Стоева, е възпитаничка на Великотърновския университет „ Св. Св. Кирил и Методи ”. Проектът, с който тя печели стипендията „ За дамите в науката ”, е фокусиран върху доктрина на кодирането и цели конструирането на нови типове нелинейни кодове, които имат директно приложение при отбрана на информацията. В момента доктор Мария Джумалиева-Стоева е постдокторант в Института по математика и информатика при Българска академия на науките и основен помощник във Факултета по математика и информатика на Великотърновския университет.

Д-р Юлия Романова е отличена за план, обвързван със слънчевите кафези
(снимка: „ За дамите в науката ”)

Д-р Юлия Романова е третата стипендиантка по програмата „ За дамите в науката ” тази година. Тя е упорит млад химик и сега е основен помощник във Факултета по химия и фармация на СУ „ Св. Климент Охридски ”. Проектът, с който доктор Романова печели стипендията, е фокусиран върху основаването на нови органични материали, които ще бъдат употребявани в слънчевите кафези за повишение на техния потенциал.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР