Сред неприятните изненади от този вот за много хора бе,

...
Сред неприятните изненади от този вот за много хора бе,
Коментари Харесай

Лиляна Павлова – перфектният европейски политик

Сред неприятните изненади от този избор за доста хора бе, че една от най-подготвените за европейската политика - Лиляна Павлова, не бе определена за евродепутат, макар че по брой преференции в личната си партия се подрежда директно след лидерката им Мария Габриел. В Европейската столица на културата обаче – Пловдив, Павлова води в тази ранглиста, само че...както се споделя – „ Глас национален, глас Божий”. Мнозина от българите нееднократно през годините и в този момент също, са доказвали способността си да гласоподават нерационално.

По-важно е, че качествата, познанията, експертизата на Лиляна Павлова могат и би трябвало да се употребяват у нас. И като първа стъпка е добре, че в края на изтеклата седмица тя бе препоръчана и определена в Комисията по европейските въпроси и надзор на европейските фондове. През март, когато беше закрито Министерството на българското председателство за съвета на Европейски Съюз, тя се върна в Народното събрание и бе включена в състава на две други комисии – правната и обществената.

За нея са се изписали „ тонове мастило”, откогато е настоящ политик от квотата на ГЕРБ. Някои с положително, други недотам, трети с откровени клюки и обиди. Едно обаче никой, който я познава и е работил с нея, не отхвърля – това, че тя е страховит експерт в региона на администрацията и европейските политики. Тези констатации не са мои приумици, а са ми споделяни мнения на нейни сътрудници през годините.



Професионалният й опит до момента е с обвързван най-вече с работа с еврофондове и ведомства. Павлова е първата жена - строителен министър в най-новата история на България /от 1878 година насам/. Пред медиите тя призна преди време, че за този пост я предлага персонално президентът Росен Плевнелиев.
Управляваното от нея Министерство на районното развиване и благоустройството /2011-2013 г./ е измежду основните институции за вложения в инфраструктура, ВиК и енергийна успеваемост.

По думите на нейни сътрудници, дългогодишни експерти от Министерство на регионалното развитие, Лиляна Павлова е „ човек, който освен знае какво прави, само че и по какъв начин да го направи”.



Самата тя признава: „ В цялата си професионална кариера съм работила с европейски планове, с европейско финансиране. Европейската съгласуваност и връзка, са част от моята биография 20 години”.

Павлова е родена в София. И макар многото клюки и засукани истории за произхода й, единствената истината е, че тя е внучка на един от именитите антифашисти, партизанина Георги Павлов, министър на химията и на околната среда преди 1989г.

Лили, като я назовават нейните другари и съпартийци, е приключила УНСС като бакалавър по интернационалните стопански връзки и Варненския свободен университет като магистър по обществена администрация и европейска интеграция. Има докторска степен по стопанска система, а през 2002 година специализира право в Института за следдипломна подготовка към УНСС.



Хората от най-близкото й обграждане повдигат малко завесата и откриват, че отвън обществения облик на Лили като сериозна, целенасочена и амбициозна професионалистка, в действителност тя е доста сензитивна и прочувствена жена. Говори с голяма любов за своето семейство, за брачна половинка, за щерка си, за родителите си, за децата въобще. Преди години в едно изявление тя през смях признава, че само дъщеричката й е в положение да я надговори, когато са в дома им. Страда, когато щерка й я пита: „ Мамо, за какво лъжат по този начин, какво става “ прочитайки фрапантната „ вест “, че майка й е „ починала в автомобилна злополука “. Но това е единствено върха на айсберга на поредицата от опити да бъде омаскарена от страна на пропагандната машина на политическите й съперници. Става дума за поредна доза фалшив, че ругатни пенсионерите и има желанието да им понижи пенсиите, макар че родителите й са на достолепна възраст и тя от години се грижи за тях, че сякаш била носела чанти, струващи по 10 бона и така нататък. Тя преглътна и това и доста други лъжи по собствен адрес с аристократизъм и с помощта на солидарната поддръжка от фамилията и сътрудниците й. И се върна към своите отговорности – измежду хората и за тях.



Лили Павлова не е високомерна, тя е от политиците, които с еднообразно отношение беседват и с елементарния човек, който отива при нея с проблем на някоя от срещите с нея по време на честите й обиколки из страната, както и с най-високопоставените представителите на европейската и международна политика и бизнес.

Не се блазни да върви единствено по паркети и червени килими като значително пишман демократи и политици. Само в тази предизборна акция съумя да се срещне с българи в над 150 обитаеми места. Малко са политиците, които като нея познават съответните проблеми и дертове на българите в районите.

„ Моята дългогодишна експертиза е в региона на политиката по доближаване, развиването на районите и превоза. Като някогашен районен министър познавам както потребностите и проблемите на българите в обособените райони, с помощта на многото си срещи и визити при тях, по този начин и административните и бюрократични компликации и спънки при усвояването на средствата от европейските фондове. Трябва да създадем още по-добри благоприятни условия за поддръжка на новосъздадените предприятия, за развиване на дребния и междинен бизнес и за действително нарастване на доходите”. Това са нейни думи.

А за Лили Павлова потвърдено думите имат смисъл и значение – тя не ги пилее ангро и каквото споделя, поставя старания и го прави. Защото, както споделя Ивлин Уо: Реалността на живота не може да се усвои с непознати думи...
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР