Сред най-нетолератните страни в ЕС е наредена България, според проучване

...
Сред най-нетолератните страни в ЕС е наредена България, според проучване
Коментари Харесай

България е сред най-нетолерантните страни, според американско проучване

Сред най-нетолератните страни в Европейски Съюз е подредена България, съгласно изследване на Университета на Невада, събрало данни от допитвания, обхванали общо 450 хиляди души в 100 страни.
Още по наза от нас в класацията на европейските страни са подредени само Литва, Естония, Румъния и Чехия, цитира изследването в. Сега.
Като образец за най-толерантни измежду страните от Европейски Съюз са дадени Швеция, Испания, Франция и Дания.
На челна позиция измежду стоте страни, за които има данни, е посочена Аржентина – най-вече поради хипотетичната огромна толерантност към другите раси и религии (без исляма).
Изследователите употребяват за мярка какъв % от респондетите не биха желали да имат комшия от друга вяра. Приведените във тип на графика резултати демонстрират, че колкото по-висок е Брутният вътрешен продукт на една страна, толкоз по-толерантни са жителите ѝ – изключение измежду богатите страни е единствено Япония. Най-бедни, само че и най-нетърпящи разлики са Армения, Йемен, Индия и Бангладеш, а от европейските страни – Латвия, Естония, Румъния и България, покрай тях по индикатори са Полша, Хърватия и Унгария.
България се намира почти на същото място в подредбата и когато се посочи от каква вяра би бил евентуалният комшия. Негативното отношение се усилва, в случай че той е мохамеданин (надминавайки 25%) и остава на близо до междинното равнище за съседи хиндуисти.
Интересното е, че румънците, словаците и чехите са доста по-предубедени по отношение на хиндуистите, в сравнение с по отношение на мюсюлманите. Нежеланието на българите да имат за комшия евреин е почти на същото равнище като междинното, само че там разликата със западноевропейските страни е по-голяма.
По сходен метод наподобява картината и във връзка с предразсъдъците по отношение на хора от друга раса. Изключение вършат единствено ромите, против които предразсъдъците са доста по-високи, въпреки още веднъж да понижават от към 70% нежелаещи ги за съседи в Литва и Словакия до към 25% в Швеция, която е най-толерантната страна в Европейски Съюз. Впечатление прави и богатата Италия, където предразсъдъкът е съвсем толкоз висок, колкото у литовците и словаците. Процентът българи, които не биха желали ром за комшия, е към 50.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР