Сред най-честите очни заболявания на българите е т.нар. перде –

...
Сред най-честите очни заболявания на българите е т.нар. перде –
Коментари Харесай

Кое е най-честото очно заболяване у нас

" Сред най-честите очни болести на българите е така наречен „ перде ” – на медицински катаракта. Водеща причина за слепота в международен мащаб е глаукомата, която визира 4-5% от популацията и дълги години може да остане недиагностицирана. Затова са значими профилактичните прегледи и премерване на вътреочното налягане ". Това съобщи доктор Васил Хайкин.

Често се среща и макумната недъгавост, обвързвана с възрастта, само че тя се появява и при все по-млади пациенти, призна докторът. Ранното диагностициране на това заболяване води до положителни резултати при неговото лекуване, изясни той.

По думите му някои от болесттите се демонстрират при все по-млади пациенти. Сред аргументите за развиване на очните болести той изреди нездравословната синя светлина от другите мобилни устройства, изкуствената светлина, стоенето пред монитора. „ Като цяло –стресът и качеството на живот оказва въздействие ”, добави пред Нова доктор Хайкин.

Според началника на Очната клиника в Александровска болница проф. Александър Оскар честотата на късогледството се покачва и се усилва броят на децата с късогледство. Той предложи първият очен обзор да бъде, когато то е на възраст сред 6 и 12 месеца.

„ Ако всичко е наред тогава, то идващият профилактичен обзор би трябвало да е на възраст 3-3,6 годишна възраст. Не е обикновено деца в учебна възраст да не са съветвани от очен експерт. За страдание, в България има доста такива случаи и на по-късен стадий се открива, че в 3-ти, 4-ти клас се открива, че детето има подобен проблем ”, сподели проф. Оскар.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР