Сред множеството неотложни задачи пред 48-ото Народно събрание най-важната е

...
Сред множеството неотложни задачи пред 48-ото Народно събрание най-важната е
Коментари Харесай

Радев към БСП: Пред НС стоят много неотложни задачи, най-важната от които е съставянето правителство

Сред множеството неотложни задания пред 48-ото Народно заседание най-важната е съставянето на постоянно държавно управление, което да поеме отговорност за ръководството на страната.

Това съобщи президентът Румен Радев, който през днешния ден на " Дондуков " 2 беседва с представители парламентарната група на „ Българска социалистическа партия за България “.

В рамките на конституционната процедура президентът организира съвещания с парламентарно показаните политически сили в 48-ото Народно заседание преди връчването на първия мандат за сформиране на държавно управление. В срещата взе участие и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Румен Радев означи парламентарния опит на политическата групировка и нейното присъединяване в ръководството на страната, които могат да бъдат потребни в комплицираната обстановка, в която се намира и обществото, и българският парламент. Във връзка с това президентът сложи пред представителите на парламентарната група въпроса за разговора сред партиите в Народното събрание, за целите в работата на Народното събрание и за преодоляване на икономическата и обществена рецесия.

Държавният глава уточни, че предоставеното време за разговор, договаряния и изясняване на позициите на парламентарните групи преди връчването на първия мандат за сформиране на държавно управление не е изгубено. Пред народните представители стоят редица, наследени и от предходните парламенти задания – приемането на законите по Плана за възобновяване и резистентност, попълване на мандатите на конституционно открити органи, които към този момент работят или в повърхностен състав, или отвън своя мандат.

Румен Радев подсети, че Конституцията не лимитира президента в периоди, в които да връчва мандати, само че главният закон е явен за периодите за разпускането на Народното събрание и провеждането на парламентарните избори при положение, че Народното събрание не съумее да излъчи държавно управление. При бързото привършване на конституционната процедура това значи избори в разгара на зимата.

„ Ако стигнем до такава степен, допускам, че претенциите ще се върнат назад към мен и за какво съм определил дата на изборите тъкмо по това време и партиите няма по какъв начин да водят ефикасна предизборна акция “, добави президентът Радев.

Румен Радев подсети също по този начин, че служебното държавно управление ползва и предлага за удължение на бюджета, признат от предходното постоянно държавно управление, в който ще бъдат непокътнати всички обществени придобивки. Държавният глава още един път прикани и да не се опълчва националната сигурност на обществената политика, в която също има последователност с работата на предишното постоянно държавно управление.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР