Сред менажерията от видове светещи явления в горните слоеве на

...
Сред менажерията от видове светещи явления в горните слоеве на
Коментари Харесай

Зелен призрак: Какво представлява причудливото явление

С ред менажерията от типове светещи феномени в горните пластове на атмосферата, едно от тях е наречено " зелен фантом ". Първото спектрално изображение на подобен фантом разкрива съществуването на желязо и никел в праха, падащ на планетата в миг на електрически стихии, с цел да провокира неземно зарево, оповестява IFL Science. 

Светлините в небето са следени, откогато има хора, които да ги изследват- цели религии са били отдадени на боговете. Разширяването на човечеството към по-високите географски ширини ни изложи на нови типове феномени - под формата на полярни сияния. Развитието на летенето ни разреши да видим образци, които могат да се видят единствено от височината на по-голямата част от атмосферата, а по-широкото разпространяване на фотоапаратите даде опция да учим неща, които в миналото са били единствено приказки на пътешественици. 

NASA has announced that a team of scientists has spotted so-called “sprites ” and “elves ” on Jupiter.
— Nerdist (@nerdist)
В резултат на това от 1989 година насам открихме множество светлинни феномени на огромна височина - получили имена като спрайт (рядък тип мълниеносен заряд), елфи и тролове - както и по-прозаично звучащите STEVE и високотехнологичните сини струи. Краткотрайните червени светлини, наречени спрайт, от време на време пораждат зелени сияния, наричани още “призраци ”. Спрайтовете могат да съпътстват електрически стихии и постоянно наподобяват на великански медузи. Те се предизвикват от електрически разряди, или с други думи, от изключително височинна форма на гръмотевица - само че “призраците ” остават мистерия. 

Д-р Мария Пасас-Варо от Института по астрофизика в Андалусия и нейните сътрудници изясняват, какво съставлява явлението на мистериозните " призраци ". 

" BLUE LIGHTNING IN THE STRATOSPHERE: First recorded by cameras on the space shuttle in 1989, blue jets are part of a growing menagerie of transient luminous events (TLEs) in the upper atmosphere. They appear alongside sprites, ELVES, and other lightning-like forms. "
— Justice (@Loveon999)
Спрайтовете са извънредно редки и единствено дребна част от тях основават “призраци ”, което оставя малко благоприятни условия за наблюдаване на явленията. Когато се появят, “призраците ” нормално траят по-малко от секунда. 

Много разнообразни детайли могат да създават зелени излъчвания, когато се нагряват при подобаващи условия. Първоначално се е предполагало, че цветът на “призраците ” е артикул на кислородните атоми, енергизирани от разрядите на спрайтовете. Въпреки това, след години на лов, когато откривателите съумели да получат спектрална проба от фантом, по-голямата част от цвета се оказала друг колорит на зеленото, подобен, който се свързва с желязото. 

„ Явлението съставлява метеори, които навлизат в атмосферата с висока скорост, изгарят, а по-късно железни атоми остават суспендирани “, сподели Пасас-Варо пред El Pais. 

Приносът на желязото не е бил явен, защото двете съществени забележими линии на лъчение на желязото, с дължина на вълната 528,0 и 583,5 nm, се оказват доста близки до главната линия на атомния О2 (557,7 nm).  

outbreak, over the Sea,, the night of Dec. 4, 2021. Hundreds of events were recorded. Here is a sample from that night.
— Chris D (@csath)
Някои спомагателни нюанси на зеленото се обезпечават от по-редки метали в метеоритите, изключително от никела, като емисионната линия от атмосферния О2 играе единствено дребна роля. По подигравка на ориста светлината, която въпреки всичко идва от осмия детайл от периодическата таблица, е най-вече йонният молекулярен О2, а не предстоящият атомен О2. 

Причината, заради която Пасас-Варо и сътрудниците му е трябвало да снимат 42 спрайта, преди да се образува един “призрак ”, евентуално е, че атмосферата би трябвало да е била неотдавна запълнена с астероидно желязо. Дори желязото да е налице, в случай че то се намира прекомерно високо, с цел да може да бъде достигнато от спрайта, ”призракът ” няма да бъде забелязан. 

?
Astronomers find sprites in Jupiter's atmosphere!
Scientists with NASA’s Juno say they have detected sprites or elves, electrical phenomena above thunderstorms on Earth but in the clouds of Jupiter. Unlike the red earthly ones, the Jovian's are blue
— Tom Fulop-Lover of all things SPACE
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР