Сред лидерите на Европейския съюз се задава ожесточена битка за

...
Сред лидерите на Европейския съюз се задава ожесточена битка за
Коментари Харесай

Битката за наследника на Юнкер започва. Но въпросът не е кой, а как

Сред водачите на Европейския съюз се задава яростна борба за идващия ръководител на Европейската комисия. Въпросът обаче не е кой да той, а по какъв начин да бъде определен, написа " Политико ".

Процедурата с така наречен водещ претендент, или Spitzenkandidat, бе употребена за пръв път при избора на Жан-Клод Юнкер през 2014 година и не е записана в договорите на Европейски Съюз. Става въпрос по-скоро за малко повече от сделка сред главните европейски политически партии, Европейския съвет и Европейския парламент за това по какъв начин да интерпретират мъглява наредба в контракта.

Битката дали процедурата да се употребява и в идващите европейски избори през 2019 година изкара нескрито една неуместна обстановка: образецът за народна власт Европейски Съюз следва система за избор на най-високопоставения си чиновник, която в действителност не е изцяло уредена.

Договорите на Европейски Съюз изискват Европейският съвет с квалифицирано болшинство да номинира за утвърждение от Европарламента ръководител на Европейската комисия, " взимайки поради резултатите от изборите за Европейски парламент ". Как тези резултати да бъдат взети поради по обективен метод е основният миг в разногласието.

Процедурата Spitzenkandidat на процедура дава председателския пост в Еврокомисията на партията, спечелила най-вече гласове в Парламента. Според тази система най-голямата политическа група в Европейския парламент получава правото да номинира претендента си за позицията. Европейският съвет, в който са всички 28 национални водачи, по-късно прави окончателния избор, като " взима поради " номинацията на Народното събрание. Накрая целият Европарламент би трябвало да гласоподава решението.

Според критиците това е неразбираема система, която лишава Европейския съвет и Парламента от тяхната власт и обвързване да изберат най-хубавия претендент и вместо това ги принуждава да одобряват спечелилия в развой, воден от партийни лица.

Разделение

Голяма част от европейските водачи, в това число френският президент Еманюел Макрон, а също и ръководителите на Чехия, Унгария, Литва, Холандия, Полша, Португалия и Словакия, показаха съпротивата се против концепцията.

Привържениците й обаче, измежду които са ирландският министър председател Лео Варадкар, както и самият Юнкер, споделят, че доверието в Европейски Съюз зависи от поддържането на процеса, в който политическите партии, съревноваващи се за посланичество в Европейския парламент, оферират претенденти, които да водят акция в Европа и да спорят между тях в диспути. Победителят е този, чиято партия завоюва най-вече места в Европарламента.

Най-големите партии, в това число и Европейската национална партия (ЕНП), от която е Юнкер, Прогресивният алианс на социалистите и демократите (ПЕС) и Алиансът на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) се ангажираха да продължат процедурата и идната година.

Очаква се през днешния ден Европарламентът да одобри резолюция, с която да разгласи, че ще утвърди единствено Spitzenkandidat (означава някой, който има формалната поддръжка на партия) за идващ ръководител на Европейската комисия, въпреки да няма легален метод да се управлява гласуването на евродепутатите. Нищо обаче не задължава Европейския съвет да следва тази процедура.

Неясен край

Битката към този въпрос ще бъде измежду главните тематики в дневния ред на идната среща на върха на европейските водачи. Фронтовете към този момент са обрисувани, като някои водачи споделят, че не се усещат длъжни да повторят процеса, прибавен единствено един път до момента.

" Не можем да бъдем в позиция, в която нямаме какво да кажем и има единствено две огромни страни и Комисията, които вземат решение за всички ", разяснява чешкият министър председател Андрей Бабиш пред " Политико ". " Кой би трябвало да взема решение за ръководителя на Комисията? Всички страни членки. А не някой, който споделя: " Това е нашият Spitzenkandidat ", добави той. Макрон също не поддържа процедурата, която подсигурява победа на огромна обичайната партия, настояват негови доближени.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск, който е някогашен полски министър председател, изрази запаси в тирада пред Европарламента през есента. Макар множеството евродепутати да харесват концепцията, тъй като им дава повече въздействие върху резултата, в сравнение с Европейския съвет, Туск предизвести, че това не е тъкмо по този начин.

" Що се отнася до Spitzenkandidat, не Европейският съвет беше слабото звено през 2014 година ", сподели той. " Жан-Клод Юнкер бе определен с 26 гласа против два гласа в Европейския съвет, до момента в който в Парламента той получи 422 гласа от общо 729. Така че елементарно можете да си визиите, че ще бъде доста по-трудно спечелилият водещ претендент да получи задоволително поддръжка в новия Европейски парламент, в сравнение с в Европейския съвет ".

Ирландия Италия и Испания са част от дребна група страни в Европейски Съюз, които желаят да поддържат процеса през 2019 година В скорошна тирада пред Европейския парламент ирландският министър председател Лео Варадкар съобщи: " Нека създадем системата Spitzenkandidat непрекъсната и да демократизираме избирането на претенденти за други позиции в Европейски Съюз ".

Според Манфред Вебер, ръководител на ЕНП, която е най-голямата група в Европарламента, избирането на идващия ръководител на Комисията посредством тази процедура е " въпрос на бистрота и народна власт ". " Искаме европейските гласоподаватели да имат думата за избора на ръководител на Комисията. Те към този момент не желаят това решение да се взима при закрити врата ", акцентира той.

Всъщност не е доста ясно какво желаят гласоподавателите. Според формалните статистически данни присъединяване в евроизборите е намалявало непрекъснато от 1979 година и не се е нараснало с въвеждането на Spitzenkandidat през 2014 г.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР