сред жителите и гостите на града. От 6 до 9

...
сред жителите и гостите на града. От 6 до 9
Коментари Харесай

Първо издание на пленер-конкурс "Архитектурното наследство на София"

измежду жителите и гостите на града. От 6 до 9 юли възпитаници от НГПИ " Св. Лука " ще рисуват архитектурни обекти, а техни връстници от НГПТО " М. В. Ломоносов " ще описват на минувачите за историята на постройките в границите на.

Столичани и гостите на града ще могат да погледат по какъв начин младите художници изобразяват здания със статут на културни полезности на няколко местоположения - две по ул. " Московска " и трета в артистичния " КвАРТал " (под бул. " Дондуков " ).

За разлика от обичайните училищен пленери, в този присъединяване ще вземат и младежи, които се образоват в новаторския предмет " История на изкуството и културология " в Националната гимназия по прецизна техника и оптика " М. В. Ломоносов ". Те ще описват за архитектурните обекти, които връстниците им изобразяват, като по този начин ще влязат в ролята на презентатори на културното завещание. Минувачите ще могат да научат кой проектант е проектирал съответното здание и по кое време, каква е била функционалността му през годините, кой е живял в него, какво е особено за архитектурната стилистика на постройката.

Възпитаниците на НГПТО " М. В. Ломоносов " възнамеряват да основат видеа за самия пленер, както и за архитектурните обекти, възнамеряват и представянето на фотографска галерия.

Пленерът се осъществя от Фондация за изкуство и просвета " Креа " в границите на интердисциплинарен план, осъществен с поддръжката на Столичната община - Програма " Култура ", в партньорство с двете национални профилирани гимназии и Камара на архитектите в България.

Локации на пленера:

Първа локация: Участък на ул. " Московска " (от ул. " Дунав " до ул. " Париж " ). Архитектурните обекти са в пресечки на ул. " Московска " - ул. " Дунав " №2, ул. " 11 август " №4, ул. " Врабча ", ул. " Париж " №1

Втора локация: Участък на ул. " Московска " от ул. " Бенковски " до ул. " Будапеща " и градинката на Двореца - ул. " Московска " №19, №17 и №15; пл. " Княз Александър I " №1; бул. " Дондуков " №45

Трета локация: В креативния " КвАРТал ": на ул. " Сердика " при кръстовището с ул. " Екзарх Йосиф " и при кръстовището с ул. " Цар Симеон " ; на ул. " Будапеща " №7 и на ул. " Бачо Киро " №29.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР