Сред извънземните светове, на които може да съществува живот, са

...
Сред извънземните светове, на които може да съществува живот, са
Коментари Харесай

10 планети, на които е възможно да има живот

Сред извънземните светове, на които може да съществува живот, са спътникът на Сатурн – Титан, планетата Марс, юпитерианската луна Европа и екзопланетата Глийзе 581g, която се намира на 20,5 светлинни години в съзвездието Везни. Това твърди представено от BBC изследване на интернационален екип. Учените са създали специфична рейтингова система, наречена Индекс на планетна обитаемост (PHI), за оценка на опциите на познатите планети да приютят и развият извънземен живот. Резултатите от проучването са оповестени в сп. Astrobiology.

Индексът на планетната обитаемост (PHI) взима поради разнообразни фактори, като типа на повърхността на планетата (скалист, заледен, с течни океани), състава на атмосферата и съществуването и силата на магнитното поле. Важен фактор в тази ситуация е и количествата сила, които организмите на съответната планета могат да получават – без значение дали тя идва от локалното слънце или се генерира навътре в планетата в резултат на нуклеарни реакции или на триенето сред пластовете, провокирано от гравитацията на близко солидно тяло (какъвто е казусът с луната на Сатурн Европа).

Не на последно място PHI взима поради химичния състав на повърхността – съществуването на органични съставки (прости и комплицирани въглеводороди), както и наличието на течни разтворители за реализирането на нужните за живота химични реакции.


На върха на класацията, съгласно своя Индекс на планетна обитаемост, застава Титан с 0,64. Титан е най-голямата луна на Сатурн, а и в цялата слънчевата система. Тя е единствена от всички спътници, която има лична атмосфера. На второ място е Марс (0.59), следван от юпитерианската луна Европа (0,49), за която се допуска, че разполага с течен воден океан под дебелата ледена обвивка на повърхността си.

Интересен факт в тази ситуация е, че в топ 10 попадат и газовите колоси Юпитер и Сатурн (съответно на седмо и осмо място). Част от учените имат вяра, че част от атмосферата им има изискванията за възникване и поддържане на живота. Ето цялостния лист с 10-те планети, на които е изцяло допустимо да съществува живот, дружно с техния Индекс на планетната обитаемост.

1. Титан – 0.64
2. Марс – 0.59
3. Европа – 0.49
4. Глийзе 581g – 0.45
5. Глийзе 581d – 0.43
6. Глийзе 581c – 0.41
7. Юпитер – 0.37
8. Сатурн – 0.37
9. Венера – 0.37
10. Енцелад (спътник на Сатурн) – 0.35

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР