Сред изгонените от Северна Македония вчера руски дипломати е и

...
Сред изгонените от Северна Македония вчера руски дипломати е и
Коментари Харесай

Предстоятелят на руската църква в София – един от изгонените от Скопие руски шпиони

Сред изгонените от Северна Македония през вчерашния ден съветски дипломати е и върховен свещеник на Московската патриаршия, който от няколко години живее и работи в София. Става дума за Вассиан Змеев, който ръководи съветското подворие в българската столица, само че от края на ноември предходната година е избран импровизирано от патриарх Кирил да дава отговор и за Македонската черква, захласната от владици свързани с комунизма, титовизма и югославските специфични служби. Освен И. Хропячков, А. Рождественски, както и аташето С. Попов, които са направили неуместни дипломатически дейности, Вассиан Змеев също е разгласен за личност нон грата и му е неразрешено за влиза повече в Сверна Македония. Четиримата би трябвало до пет дни да изоставен страната, удостоверява новината и Религия МК, предава Faktor.bg.

Според македонски източници през последната година Вассиан от София се пробва да плете мрежа от правилни духовници, които да преориентират Македонската черква изрично към Москва и Белград и да спрат настъплението на Цариградската патриаршия. Вассиан работи в тясно съдействие с Куманово-осоговския митрополит Григорий, който намерено постанова съветско въздействие в македонската черква. Змеев е чест посетител в епархията му, в която се черкува съветският дипломат в Скопие Сергей Бездникин, а неотдавна сръбският патриарх Профирий почете Куманово-осоговската епархия и служи персонално с владиката Григорий, без да е имало покана от главата на Македонската черква архиеписокоп Стефан. Григорий от дълго време показва, че е правилен на Кремъл, а московският патриарх Кирил поздравява за празници македонците посредством любимеца си Григорияй.

Изгонването на Вассиан от Северна Македония слага в много неприятна светлина и България и Българската православна черква. В сгода на Москва нашият Св. Синод призна сръбския Томос, даден на Македонската черква, без значение, че е неканоничен и е срещу ползите на вярващите. Голямата част от духовниците и епархиите в западната ни съседка са насочени към Вселенската патриаршия и чакат Вартоломей да издаде най-сетне Томос за признание на самостоятелна Македонска черква. Именно поради това е и цялата хибридна интервенция, която руснаците разиграват под погледите на спяща София – да спрат въздействието на Вартоломей и да преориентират македонците към Москва и Белград.

Скандалният Вассиан Змеев бе основно настоящо лице при визитата в София предходната зима на съветския митрополит Антоний, който е вторият човек след Кирил Гундяев в РПЦ. Заедно бяха признати и от представящия се за цар Симеон Сакскобурготски. Змеев е под директен надзор от Елеонора Митрофанова, дипломат на Русия у нас, настояват духовници, само че никой няма подозрения, че той извършва действително задания на съветските подривни служби.

След този скандал с изгонените от Северна Македония руснаци, България още веднъж лъсва в неприятна светлина, позволяваща на съветски свещеник от нейна територия да работи против държавните ползи на прилежаща страна.

 

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР