Сред хората, които са получили мейли със заплахи за живота

...
Сред хората, които са получили мейли със заплахи за живота
Коментари Харесай

Червеният пират ползвал свободен Wi-Fi за заплахите, пишел от различни имейли, но имал почерк

Сред хората, които са получили мейли със закани за живота си, били прокурори, следователи, полицейски началници, кметовете на Сливен и Котел, общински съветници и други публични персони, предприемачи, представители на институции и компании в Сливен, физически лица.

Заплахите започнали през август и септември предходната година, а най-новите били от януари т.г. 

Пред публицисти представителят на Районната прокуратура в Сливен Венета Добрева сподели, че електронните писма със закани са получавани на институционални и публични мейли на сдружения, а самите претекстове на причинителя към момента не са открити. Тя добави: 

" Има някакви насоки по отношение на самоличността на причинителя , само че към момента не е открито неговото местоположение. Лицето употребява WiFi мрежи на общодостъпни места , като молове и други Първите закани са от лице, което се показва като Червения корсар, като са употребявани голям брой имейл адреси . Той написа до публични имейл адреси на институции и търговски сдружения, като заканите са съответно към управителните длъжности ".

По думите на Венета Добрева лицето има присъщ изказ и почерк и писмата с този почерк се причисляват към досъдебното произвеждане. По него работят и от Дирекция " Киберпрестъпност " към ГДБОП.

Образувано е досъдебно произвеждане за закана с ликвидиране по отношение на длъжностни лица, за което се планува наказване " отнемане от независимост " до 6 години, уточни прокурор Добрева. Досъдебното произвеждане е от ноември, м.г., като първите закани датират от август 2023 година Повече от 10 са сигналите, като от време на време не престават да постъпват, а последният сигнал е от този месец. Вече има закани и против магистрати и висши полицейски чиновници.

Председателят на Общински съвет Сливен Димитър Митев , чийто наследник също е измежду получилите заплашителни мейли, разяснява, че няма визия за какво са тези закани.

" От медиите разбираме, че става въпрос за човек с психологични отклонения. Те заплашиха и моя наследник, като назоваха името му. Това значи, че този човек познава значително хората, на които изпраща мейли ", изясни Митев. На 19 февруари той е получил 11 имейла с нецензурни думи и съответни закани за ликвидиране и телесни повреди. 

Кметът на Сливен Стефан Радев удостовери, че е бил заплашван посредством голям брой имейли до служебната поща на общината. Сред заканите били " ще ви изколя ", " имам револвер ". Първият сигнал от общината е бил подаден в прокуратурата преди към шест месеца. Заплашителните писма получавали от време на време по три-четири пъти дневно.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР