Сред дошлите да се сбогуват с Ганчев бяха политиците Николай

...
Сред дошлите да се сбогуват с Ганчев бяха политиците Николай
Коментари Харесай

Сълзи И Тъга. Сбогувахме Се С Неповторимия Жорж Ганчев

Сред пристигналите да се сбогуват с Ганчев бяха политиците Николай Василев, Александър Томов, Петър Берон, артистите - Славчо Пеев, Диана Дафова, Ставри Калинов, попизпълнителят Христо Паскалев - Паскал, баскетболистът Георги Глушков, PR-експертът Максим Бехар, специалистът по антитероризъм Христо Смоленов, сътрудник Тенев, поетът Георги Константинов и други

Популярният държавник, прочут с атрактивния си изказ, умря на 79 години малко преди рождения си ден. В политическата си биография Ганчев се кандидатира за президент, беше депутат, български и английски фехтовач, театрал, кинодеец и публицист, шоумен. Георги Ганчев Петрушев - както беше неговото същинско име, беше един от най-цветните и провокативни облици в българската политика в годините на прехода. Една от най-популярните му реплики бе: " Не ме гледай мъдро, българино! " Колоритният му език сътвори и " Родината се обича не тъй като е огромна, а тъй като е своя ".

След 10 ноември 1989 година взе участие в учредяването на Съюз на демократичните сили. През 1990 година основава партията Български бизнес блок (известна още като БББ). Неин ръководител е до 1996 година. Участва в президентските избори през 1992 година, получава 17% от гласовете, което го подрежда на 3-то място измежду претендентите на първия тур. Депутат е в 37-ото и 38-ото национално заседание. В Народното събрание е ръководител на парламентарната група на Бизнесблока (1995 - 2001), оглавявал е парламентарната Комисия за радио, телевизия и известия. " Жорж Ганчев ще бъде запомнен с това, че колкото елементарно се говореше с него, толкоз и мъчно допускаше до себе си, сложно гледаше на всеки, който се допреше до него.Той се оказа в особена среда, когато му взеха името на Българския бизнес блок ", спомни си финансовия специалист Кольо Парамов, който се кандидатира дружно с Жорж Ганчев през 2016 година на президентските избори.

Проф. Александър Томов го е запомнил с това, че Жорж желал да възроди националния исторически дух. Според него обаче той е останал неразбираем, само че не е отстъпил от правилата си. Той го дефинира още като неудовлетворен от конюктурата и с готовност за промени на доста неща. " В последните месеци лекарите го молеха да остави китарата и контакта с хората. Може би в това беше неговата мощ. Примерът му е, че българският дух не би трябвало да бъде потъпкван и подценяван ", сподели Томов, написа Дир.бг.

" За да запомниш Жорж Ганчев в целия му растеж, този 2-метров растеж, като интелектуалност, като можене, познание, би трябвало доста съществено личностно държание в личен проект, с цел да може и той да те оцени уместно ", съобщи финансистът Кольо Парамов.

Жорж остана недоонецен като политик с желанието си да наложи друт жанр в политиката, описаха на поклонението двама от най-близките му съратници в политиката доктор Петър Берон и Кольо Парамов, с който Ганчев се кандидатира за президент през 90-те и след това през 2016 година.

Лекуващият доктор на Жорж Ганчев проф. Иво Петров сподели: " Депутат и кандидат-президент, Ганчев се изявяваше още като артист, музикант и публицист. Бил е първенец на България по фехтовка и баскетболист в столичния " Академик ".
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР