Сред бойните кули на историческия хълм ще се изявят именити

...
Сред бойните кули на историческия хълм ще се изявят именити
Коментари Харесай

Крепостта Царевец отново се превръща в сцена за опера, балет и мюзикъли

Сред бойните кули на историческия рид ще се изявят именити реализатори като Орлин Горанов, Калуди Калудов, Йоана Железчева

Крепостта Царевец във Велико Търново за поредна година ще се трансформира в сцена за изяви на оперните, музикални и балетни театри от Русе, Варна, Бургас и Велико Търново. Великолепни постановки ще бъдат показани измежду естествия фон на бойните кули на историческия рид през времето от 7 юли до 5 септември. Зрителите ще могат да се насладят на всички форми на музикалното театрално изкуство.

“Афишът на „ Сцена на вековете ” е презентиран и по време на туристически изложби в Букурещ и Будапеща, а туроператори обявиха сериозен интерес като пожелаха да включат театралните изяви в туровете”, разгласи шефът на Общинската организация по туризъм „ Царевград Търнов ” Борислав Йорданов.

„ Сцена на вековете е неповторимо събитие в културния живот на България “, посочи шефът на дирекция „ Култура, туризъм и интернационалните връзки “ в Община Велико Търново Нелина Църова.

Мащабната културна демонстрация в остарялата столица ще започва с зрелище на балет “Арабеск”, който ще пресъздаде вълнуващата история за ориста на двамата влюбени от Верона – Ромео и Жулиета.

„ Трупата за актуален танц тази година празнува половинвековен празник.Велико Търново е обвързван доста сантиментално с балет „ Арабеск ”. През 2010 година на крепостта Царевец беше последното ни зрелище като независима балетна натрупа. След това балетът стана част от една обща конструкция – Държавен музикален и балетен център. След осем години трупата ще може да се показа тук със своята най-нова режисура – „ Ромео и Жулиета ”, изясни хореографът Боряна Сечанова, артистичен шеф на балет „ Арабеск ”.

Ролите на Ромео и Жулиета са поверени на най-младите актьори на балета – Виктория Петрова и Филип Миланов, в облиците на дойката и брат Лоренцо им партнират водещите солисти на трупата Даниела Иванова.

На 14 юли Държавна Опера-Бургас ще показват една от най-известните опери на Джакомо Пучини – „ Мадам Бътерфлай ”. В ролята на Чо-чо-Сан ще се превъплъти Йоана Железчева, а в тази на Сузуки – Адреана Николова. Пинертон ще изиграе изключителният Калуди Калудов, а Шарплес – Марян Йовановски. Диригент на спектакъла е Иван Кожухаров, а режисьор – „ Александър Текелиев ”. Сопраното Йоана Железчева е посочена от критиците за най-хубавата българска Чо-Чо-Сан, а световноизвестният тенор Калуди Калудов е пял в най-големите европейски оперни театри, както и в Съединени американски щати, Япония, Чили, Австралия. Калудов има в репетоара си над 60 централни тенорови партии от европейска оперна класика.С още едно класическо заглавие в Третия летен сезон „ Сцена на вековете ” се показва Операта в Бургас – „ Аида ”.

Спектакълът ще бъде на 18 август, а в ролята на Аида ще забележим Йоана Железчева. Ще й партнират Ивайло Михайлов (тенор), Кирил Манолов (баритон), Даниела Дякова (мецосопрано) и Делян Славов (бас). Диригент – маестро Иван Кожухаров.

На 21 юли на сцената ще се качи актьорският и музикалният състав на Театрално-музикален продуцентски център – Варна. Нещо добре познато от екрана, само че сигурно друго в пресъздаването онлайн, ще предложат те на публиката. Мюзикъкът „ Зоро ” по музика на Джипси Кингс и Джон Камерън, се е трансформирал в марка на варненския културен институт, акцентира мениджърът по продажбите Любомир Кутин.ТМПЦ-Варна ще се включи с още един театър в афиша на „ Сцена на вековете ” тази година – операта „ Джоконда ” от Алмикаре Понкиели. Романтичната драма ще донесе духът на Венеция на крепостта Царевец на 11 август.

На 27 юли МДТ „ Константин Кисимов ” ще показа мюзикъла по Добри Войников „ Криворазбраната цивилизация ”. Едно от най-играните и харесвани заглавия в репертоарния проект на театъра – по този начин бе разказано представлението от управлението на културната институция, която за втора година се включва в „ Сцена на вековете ”. „ Криворазбраната цивилизация ” е основан по истинския текст на Добри Войников. В спектакъла всеки един от героите е окачествен със своя музикална тематика, а на сцената ще се качат солисти, артисти, хор и балет на МДТ „ Константин Кисимов ”. Сценарий и постановка – Борис Дюлгеров. Диригент – Васил Вълчев.Държавна опера – Русе ще се показа с две заглавия на „ Сцена на вековете ”.

Оперетата „ Луд Гидия ” от Парашкев Хаджиев ще бъде на 3 август. В спектакъла особено присъединяване има Фолклорен танцов спектакъл „ Найден Киров ”. „ В момента сме в договаряния особено за „ Сцена на вековете ” в ролята на Кадията да влезе Руслан Мъйнов ”, издаде пред публицисти Стефан Матеев, връзки с обществеността на русенската опера. Над 300 детайла са вложени в костюмите на участниците, които ще се качат на сцената – солисти, хор и оркестър на Държавна опера-Русе. Диригент на постановката е Димитър Косев.Вторият театър на Държавна опера Русе закрива „ Сцена на вековете ” това лято.

Това е „ Човекът от Ла Манча ” с присъединяване на Орлин Горанов и Мариан Бачев – надлежно Дон Кихот и Санчо Панса. Изключителният тандем ще придвижи публиката в Севиля от края на 16. век на 5 септември.Третият летен сезон на фестивала „ Сцена на вековете ” се организира под патронажа на министъра на културата Боил Банов. Негови уредници са ОАТ „ Царевград Търнов ” и Община Велико Търново.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР