Сравняването на шефа на фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан

...
Сравняването на шефа на фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан
Коментари Харесай

Цветан Василев губи в съда дело за обида

Сравняването на шефа на банкрутиралата Корпоративна комерсиална банка (КТБ) Цветан Василев с Остап Бендер не е унизително за достойнството и достолепието му. Това е решил Софийският областен съд по делото за засегнатост и клюка, което беше заведено от Василев против Муравей Радев.

Банкерът даде на съд някогашния финансов министър поради изявление в столичен ежедневник от август 2015 година, препечатано от новинарски уебсайт под ново заглавие. Василев се почувствал афектиран и с унизени чест и достолепие, когато прочел, че " великият комбинатор Остап Бендер е надминат неведнъж от българския банкер ".

Освен това бил оклеветен от изказванията на Радев, че той и фамилията му " към този момент са имали достъп до обезпечения размер на депозитите ". По този мотив Радев споделя: " Уникална е безочливата безочливост на Цветан Василев ".

Съдът, който издаде оправдателната присъда, обаче се стимулира по този начин: " В романите на Илф и Петров литературният воин се стреми към струпване на парични средства, което не би могло да се схване за позорно. Освен това с оглед характера на осъществяваната от Василев банкова активност би могло да се организира сходно съпоставяне във връзка с насъбраните средства от тъжителя и фантазията на литературния воин ".

За изказванието в изявлението, че Остап Бендер, който обичал да дели в съотношението " половината за мен, половината - за нас ", е надминат от " българския банкер " съдът приема, че няма по какъв начин да е обидно, защото е безадресно - не се загатва поименно никой. Дори да се одобри, че се подразбира, че става дума за Василев, сравнението не е проблем, също така съдът не можел изрично да откри, че употребяваното съпоставяне е в отрицателен смисъл.

Според магистратите изразът " неповторима е безочливата безочливост " пък показва отрицателното мнение на Радев за тъкмо избрани дейности на Василев. " Правото на свободно изложение на мнение за нечия персона, включително на отрицателно, е безусловно обезпечено ", написа съдията в претекстовете си.

Ограничението е само да не се насочат неприлични, вулгарни и нецензурни думи. Думата " безочливост " не е обидна, единствено е натоварена с негативно значение. Не са оскърбителен и думите " нахален " и " неповторим ". А и обществените персони следва да понасят и отрицателните сериозни мнения за своите дейности, заключава съдът.
След като Радев е оневинен, разноските му за юрист - 5000 лв., остават за сметка на Василев.

Предстои Софийският градски съд да прегледа делото като втора инстанция.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР