Сравнително наскоро учените откриха, че черните дупки изпускат рентгеново излъчване.

...
Сравнително наскоро учените откриха, че черните дупки изпускат рентгеново излъчване.
Коментари Харесай

Получените нови данни за черните дупки озадачиха учените

Сравнително неотдавна учените откриха, че черните дупки изпускат рентгеново лъчение. Как тъкмо релативистките струи форсират частиците до толкоз високоенергийно положение, към момента е мистерия. Новите открития на астрономите изключват една от водещите хипотези, даващи отговор на този въпрос, и постановат преразглеждане на понятието за релативистките струи.

Астрономи от Обединеното кралство, Канада и Съединени американски щати са анализирали архивните данни от обсерваторията „ Чандра “, която изследва галактическото пространство в рентгеновия диапазон. След като са проучили съвсем всички черни дупки, открити от телескопа, те са разпознали 53 релативистки струи в 155 неповторими района на Вселената, написа Phys.org.

Един от най-авторитетните модели за появяването на рентгенови лъчи в релативистки струи твърди, че това лъчение остава устойчиво за дълго време – милиони години. Изследването на учените обаче опонира на това съмнение и потвърждава, че излъчването на статистически значимото количество рентгенови лъчи се трансформира единствено за няколко години.

В допълнение към хипотезата за стабилността на рентгеновите лъчи във времето, най-опростената доктрина за появяването на рентгеновите лъчи допуска, че ускоряването на частиците става в центъра на вселена навътре в черна дупка.

Новото проучване установи бързи промени в излъчването на рентгенови лъчи по цялата дължина на струите. Това значи, че ускоряването на частиците става по продължение на цялата бликам, на голямо разстояние, а освен при започване на струята.

Открити са и други любопитни особености. Резултатите подсказват, че струите, които са по-близо до Земята, са по-нестабилни от тези, които са доста по-далеч. Учените изясняват това с обстоятелството, че в миналото Вселената е била по-малка и равнището на околната радиация е било по-високо, което изяснява по-голямата непоклатимост на рентгеновото лъчение от релативистичните струи.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР