Срамни, шокиращи, обезпокояващи - с тези епитети лидери от цял

...
Срамни, шокиращи, обезпокояващи - с тези епитети лидери от цял
Коментари Харесай

Захариева за щурма на Капитолия: Насилието никога не е решение

Срамни, шокиращи, обезпокоителни - с тези прилагателни водачи от целия свят осъдиха размириците във Вашингтон, където последователи на Доналд Тръмп нахлуха в постройката на Конгреса по време на основно съвещание.

Осъдителна реакция има и от София.

„ Насилието в никакъв случай не е решение, а публичният ред би трябвало да бъде възобновен, с цел да има кротичък преход на властта “, написа в „ Туитър “ министърът на външните работи Екатерина Захариева.

We denounce the attack on the U.S. Congress buildings. Violence is never a solution. The public order should be restored so that we have a peaceful transfer of power in the U.S.
— Ekaterina Zaharieva (@EZaharievaMFA)
Как реагираха някои от международните водачи

Германският външен министър Хайко Маас съобщи, че " Тръмп и последователите му би трябвало в последна сметка да одобряват решението на американските гласоподаватели и да престанат да потъпкват демокрацията ".

" Нищо не може да оправдае тези опити със мощ да се провали един легален и подобаващ на пълномощията преход ", съобщи английският министър председател Борис Джонсън .

" Няма да отстъпим пред насилието на тези няколко души, които желаят да слагат под подозрение демокрацията. Когато в една от най-старите демокрации в света последователи на един отиващ си президент подлагат на подозрение посредством оръжия законните резултати от избори, то това е офанзива против една универсална концепция “, съобщи френският президент Еманюел Макрон .

" Вярвам в силата на институциите и на американската народна власт. Мирният преход е в центъра им. Джо Байдън завоюва изборите. Радвам се, че ще мога да работя с него в качеството му на предстоящ президент на Съединени американски щати ", сподели на ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен .

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг разкритикува шокиращите подиуми във Вашингтон и прикани за уважаване на резултатите от президентските избори в Съединени американски щати, извоювани от Джо Байдън.

Италианският министър председател Джузепе Конте напомни, че насилието е несъвместимо с упражняването на демократичните права и свободи и изрази доверие в мощните институции на Съединени американски щати.

Канадският министър председател Джъстин Трюдо сподели, че канадците са надълбоко обезпокоени и натъжени от офанзивите против демокрацията в Съединени американски щати.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР