„Срам ме е да кажа какъв е процентът на ваксинираните

...
„Срам ме е да кажа какъв е процентът на ваксинираните
Коментари Харесай

Мира Кожухарова: Срам ме е да кажа какъв е процентът на ваксинираните медици

„ Срам ме е да кажа какъв е процентът на имунизираните против COVID-19 медици у нас “, сподели проф. Мира Кожухарова в предаването „ Тази заран “.

По думите й той е извънредно незадоволително и последно е бил към 20%. „ Разбира се доста от тях са и преболедували и имат имунитет “, прецизира тя.

„ Трябва да се вземат ограничения предвид на идната вълна. Имаш контакти с пациенти, само че още по-лошото е в случай че ти си заразиш пациента – индивида, който съвсем си излекувал, и вземе че почине поради теб. Това е непростимо “, счита Кожухарова.

На въпрос дали имунизацията би трябвало да стане наложителна за някои групи от хора, Кожухарова споделя, че към този момент няма подобен проект у нас.

„ Май всички западни демокрации минават през това да вкарат наложителна имунизация, само че министърът е твърдо уверен, че хората би трябвало да вземат рационално решение независимо. Разбира се, епидемиолозите сме на друго мнение, само че позволявам, че той е прав “, сподели Кожухарова.

Според нея идната вълна на ковид у нас няма да бъде по-коварна от предходните, само че е значимо всеки да се имунизира – по-добре рано, в сравнение с късно.

„ Единствената действителна мярка, с която разполагаме е имунизацията. Видяхме, че всички други ограничения и да работят, работят в дребна степен. Ваксината е това, което за момента може да ни даде глътка успокоение “, споделя Кожухарова.

Тя е безапелационна, че учебни заведения и детски градини би трябвало да се затворят последни при една нова мощна вълна на COVID-19.

„ Един незабележим % от образователните заведения имат висок % имунизирани. Ако нещо зависи от мен аз бих направила по този начин, че учебните заведения да не се затварят или да са най-последните, които да бъдат затворени “, сподели още проф. Кожухарова.

Повече вижте във видеото.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР