Сради, които са свързани пряко с различните слоеве на града

...
Сради, които са свързани пряко с различните слоеве на града
Коментари Харесай

Уникалността на кино „Модерен театър“ и превратностите на времето

Сради, които са свързани директно с другите пластове на града ни, подобен какъвто го познаваме. Една такава постройка е на първото кино в България „ Модерен спектакъл “. Сградата в жанр виенски сецесион се намира на оживения бул. “Княгиня Мария Луиза “. 

Всеки е виждал познатия образ на олющената алена фасада, която през далечната 1913 година е била една от най-красивите в столицата. За историята на тази постройка и през какви стадии е минала тя, споделя филмовия критик Александър Донев. 

Сградата е открита при започване на месец декември 1908 година, т.е. след няколко месеца можехме да отбележим 110 - годишнината от потреблението на тази постройка. В момента съвсем няма такива здания и това щеше да бъде една от две-три здания в света, които не престават да съществуват като киносалони. Донев изясни, че множеството киносалони са строени при започване на 20-те години на XX век, след края на Първата международна война. 

Сградата е издигната от частен вложител - един италиански предприемач Викаро, който стартира да строи театъра за мюзикхол, само че тъкмо в този миг киното взривно стартира да уголемява своето въздействие над обществото и той взема решение да заложи на филмовите представления. Киното доста бързо става обичано място за столичани и влиятелно място измежду киносалоните в София до национализацията през 1944 година. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР