Сръчно и бързо, като истински майстор-готвач от престижен ресторант момиче

...
Сръчно и бързо, като истински майстор-готвач от престижен ресторант момиче
Коментари Харесай

Да готвиш на инат. Или за ползите от учене чрез работа

Сръчно и бързо, като същински майстор-готвач от влиятелен ресторант момиче прави ядене с пиле по нелекото условие да е вкусно, здравословно и красиво. Трябва да се оправи за час и половина, което е тестване за същински експерти. Танжел Абилова от Професионалната гимназия по туризъм " П.К. Яворов " в Добрич се оправя ослепително. И по този начин завоюва неотдавна второто място в конкурс за млади кулинарни гении за възпитаници, които учат за готвачи от Перник, Добрич, Стара Загора и Бургас.

Макар за първи път да готви в професионална кухня, тя е направила своя избор – ще бъде готвач. И е горда с този избор. Както и победителката в състезанието, съученичката й Елеонора Ангелова. Танжел мечтае да има собствен ресторант, в който да работи с майка си. Тя е една от над 1 100 възпитаници от цялата страна, които учат в дуални паралелки по осем специалности, основани по българо-швейцарския план ДОМИНО. Дуално, тъй като учениците учат " две в едно ": учат посредством работа. В последните класове на гимназията, които предстоят за Танжел, Елеонора и другите, децата учат и работят във компании против възнаграждение по трудов контракт. Така компаниите влагат в бъдещите си фрагменти овреме, отделили са време и хора да ги учат намясто в предприятията. А учениците знаят: уменията им се ценят на трудовия пазар. Дипломата от такива паралелки не затварят вратата към университета. Напротив, дават преимущество: трудови умения, добити в практиката. И то по влиятелни, търсени специалности.

Да учиш за готвач е влиятелно

В готварските паралелки се влиза по триумф, има деца с отлични дипломи. Сами вършат този избор, не са подтикнати или спирани от родителите си, изяснява преподавателката на Танжел Марияна Шестакова. Самата Марияна е приключила Професионалната гимназия по туризъм в Добрич. Преподава по професионална подготовка и въпреки да е единствено на 35 години, има стабилен опит в практиката: шеф на ресторант, сезонни хотели. Особено значимо съгласно нея е, че учениците излизат от дуалните паралелки не просто с тапия, а с същински умения за готвачи. Но най-важното: в заведенията за хранене ги чакат. Не просто ги чакат, а влагат в тях, до момента в който те са още в учебно заведение.

Наистина не е инцидентно, че още преди да пристигна време за същинските стажове, учениците й към този момент получават оферти за работа през лятото. Танжел и други нейни съученици ще работят това лято в петзвездни заведения за хранене в " Албена ".

 Професионална Гимназия
© Христо Владев, ДОМИНО

Професионална Гимназия " Иван Хаджиенов " гр. Казанлък, където се образоват за специалност Машинен механик, компетентност " Машини и системи с цифрово-програмно ръководство "

Подготвянето на квалифицирани фрагменти още от учебно заведение става все по-актуално и належащо, а бизнесът от дълго време се оплаква, че от просветителната система не излиза задоволително квалифициран личен състав. И изнемогва от липса на квалифицирана работна ръка, най-много в промишлеността и туризма. От плана ДОМИНО показват, че точно ученето посредством работа е отговорът - по този начин всеки бизнес ще приготви самичък фрагментите по отношение на самостоятелните си потребности. И ще има квалифицирани фрагменти, още преди те да са напуснали учебно заведение.

Дуалното обучение е регламентирано законово още от 2014 година, само че в този момент просветителното министерство съгласува и промени в Закона за професионалното обучение и образование, с които ще разшири законовата база. Преди дни планът беше признат и от държавното управление. С измененията ще бъдат въведени условия към компаниите, които ще образоват учениците посредством работа. Компаниите ще бъдат вписъни и в указател, целящ бистрота и резистентност на системата. Предвижда се въвеждане на условие за актуализиране на образователните стратегии за професионално обучение на всеки пет години, с цел да може завършващите да дават отговор на условията на бизнеса и да могат да работят с нови машини и технологии. Предвиждат се условия за образование на наставниците от компаниите и други

Спасение от рецесията, младежката безработица и неналичието на фрагменти

" В Швейцария към 70-75 % от завършващите главно обучение избират да продължат с професионално дуално образование. И там не всички младежи след завършването си вършат кариера безусловно с специалността, с която са се обучавали в дуалната система, само че тя във всички случаи ги приготвя добре. По време на икономическата рецесия наскоро доста швейцарци, изгубили работата си заради рецесията, са съумели да си намерят работа по специалността, която са изучавали в дуалното образоване. На дуалната система се дължи и фактът, че младежката безработица в Швейцария е една от най-ниските в света - под 4 % ", разяснява пред " Дневник " ръководителят на план ДОМИНО Петя Евтимова.

 Професионална гимназия по промишлени технологии
© ДОМИНО

Професионална гимназия по промишлени технологии " А. Ц. Буров " – гр. Русе, където учат за специалността Монтьор на енергийни уреди и съоръжения – компетентност " Газова техника "

По думите й голям брой проучвания в страните, в които се ползва дуалната система - Швейцария, Австрия и Германия демонстрират, че тя е доста по-подходящо и по-икономически преференциална за фирмите, в сравнение с да назначават недобре готови експерти, за чието образование да заплащат след назначението. Чрез дуалната система освен ще се обезпечат по този начин изчезналите в последно време експерти, само че и компаниите ще имат опция да ги обучат според своите изисквани още по време на образованието и при предпочитание да ги назначат на работа незабавно след довеждане докрай, отбелязва Евтимова.

Ученето посредством работа е значимо също и за младежите, тъй като им дава повече шансове за намиране на работа и добра кариера след довеждане докрай. Дава им късмет още в учебните години да натрупат професионален опит, както и да усвоят на практика умения, които търсят работодателите. " Но то е значимо за тях освен след завършването - по време на образованието им дава опция, наред с придобиването на умения, да получават заплащане за положения труд, което пък им дава едно ново самочувствие, прави по-отговорни към работата ", посочи още Петя Евтимова. По време на плана част от младежите са споделили, че едвам като стартират работа в действително дружество, схващат каква тъкмо специалност са си избрали и дали този избор ще остане за цялостен живот или ще се насочат към друга. Всички младежи, почнали дуално образование в България, били на мнение, че образованието, при което прекарват 2-3 дни седмично на действително работно място, с действителни отговорности, им е доста по-интересно, в сравнение с единствено да се образоват в суха доктрина в учебно заведение.

" Големият интерес, показан до момента от 170-те компании сътрудници, ни кара да бъдем оптимисти в бъдещето на дуалната система ", сподели още Евтимова. И означи, че с изключение на законовите ремонти, готови от министерството взаимно с екипа на ДОМИНО, просветителното ведомство възнамерява и нужните финансови средства за обезпечаване на системата.

Сега е значимо Народното събрание да одобри измененията в Закона за професионалното обучение до началото на образователната година есента, с цел да може сполучливите образци за осъществили се младежи да продължат, да стават все по-масови.

Нужни ли са трудови контракти

По време на полемиките по измененията, регламентиращи по-пълно дуалното обучение, някои представители на работодателите се върнаха към въпрос, организиран още 2014 година - нужно ли е работодателите да подписват трудови контракти с младежите, които се учат при тях. Аргументите против това бяха, че по този начин се натоварва бизнеса, който би трябвало да заплаща обществени осигуровки, достигащи 33 на 100 от заплатта.

" За нас като екип на плана е необяснимо това искане за отпадане на трудовите контракти, защото такова искане не сме имали от никоя участваща компания /170 фирми/. Напротив, компаниите споделят разнообразни компликации, които срещат да вземем за пример с процедурите пред Инспекцията по труда по издаване на разрешенията за малолетните, както и други административни проблеми, само че в никакъв случай не са желали анулация на трудовия контракт ", разяснява Петя Евтимова. Вероятно някои компании, които към момента не вземат участие в такова образование, не желаят да заплащат нищо на учениците - на тях бих споделила, че този тип образование е единствено за тези компании, които в действителност схващат същността на дуалното образование, която е съчетанието на труд с образование, а всеки труд заслужава заплащане, въпреки то в тази ситуация да е минимално, добави тя. Съгласно Кодекса на труда, заплащането е 90 % от минималната работна заплата съгласно направените в месеца дни.

Според наблюдаване на екипа на ДОМИНО и споделени усещания от компаниите, учениците в 11 клас са към момента неопитни и освновно се образоват, само че след една година образование във компанията, в 12 клас те към този момент са независими и извършват предоставените им работни задания. Голяма част от компаниите назначават тези възпитаници на контракти и през лятото сред 11 и 12 клас, с цел да заместват отсъсващи служащи, което също демонстрира, че ги считат за готови експерти, означи Евтимова.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР