Сръбският вицепремиер Зорана Михайлович, която е и председателка на Координационния

...
Сръбският вицепремиер Зорана Михайлович, която е и председателка на Координационния
Коментари Харесай

20 жени са били убити при домашно насилие в Сърбия за 7 месеца

Сръбският вицепремиер Зорана Михайлович, която е и председателка на Координационния орган за тъждество сред половете, заяви през днешния ден, че от началото на годината 20 дами са били убити при домашно принуждение и че е нужна по-добра съгласуваност на способените институции, както и основаването на обединен указател на насилниците, написа вестник " Данас ".

" Държавата е приела всички значими закони, тактики и проекти за деяние в тази област и дамите към този момент са по-насърчени да рапортуват за насилници. Насилието над дами е голям обществен проблем, 20 дами са убити от началото на годината, над 350 от тях за последните 12 години, това са страшни данни.

Необходима е по-силна съгласуваност, с цел да се откри имало ли е пропуски в работата, както и да има повече работа в предварителната защита на насилието.

Това е отговорност на всички нас, на страната и обществото като цяло. Припомням, че Координационният орган изиска незабавно основаване на обединен указател на насилниците, който да съдържа всички данни за причинителя на всички форми на принуждение над дами, с цел да може по-ефективно да се следи за използването на правната и стратегическата рамка ", сподели Зорана Михайлович.

Тя приветства самодейността на министъра на правораздаването Мая Попович и комисаря по въпросите на равенството Бранкица Янкович за изменение на Закона за наказателните наказания.

" Инициирахме и промени в Наказателния кодекс и закона за предварителна защита на домашното принуждение, съгласно които ранните и детските бракове би трябвало да се третират като форма на трафик на хора и домашно принуждение. Докато самотна жена е жертва на принуждение или е жертва на фамилно и интимно партньорско принуждение, нашата работа не е приключена ", добави Михайлович.

Тя акцентира, че е значимо да се работи повече за предварителната защита, за това младежите да разпознават какво е принуждение, за това обществото да разбере, че " насилието не е персонален въпрос, да не извръщаме глави, а сме длъжни да реагираме в случаи на принуждение ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР