Сръбският вицепремиер и министър на енергетиката Зорана Михайлович заяви, че

...
Сръбският вицепремиер и министър на енергетиката Зорана Михайлович заяви, че
Коментари Харесай

Сръбска министърка: Надяваме се България да не взима от нашия газ в Балкански поток

Сръбският вицепремиер и министър на енергетиката Зорана Михайлович съобщи, че прекратяването на доставките на газ от " Газпром " за Полша и България не въздейства на снабдяването на сръбския пазар, оповестява белградският вестник " Данас ".

" Получаваме газ по Балкански поток в контрактуваните количества от шест милиона кубични метра на ден. Изразходваме към 4,6 милиона кубични метра дневно, което значи, че имаме задоволително за нашите потребности. Въпреки постоянното доставяне обаче ние и по-рано обмисляхме какво можем да създадем, в случай че се стигне до непредвидени обстановки, т.е. до преустановяване на доставките на газ за директна страна, която, както се е случвало по-рано, може да взима газ за своите потребности. Не би трябвало да се не помни, че България е 100% подвластна от съветския газ и няма опция да си достави от други източници. Надяваме се това да не се случи, от самото начало сме в връзка с тях ", е представена да споделя Зорана Михайлович.

Тя съобщи, че сръбската страна е подготвена да се оправи и с такава обстановка.

" Имаме няколко благоприятни условия, т.е. разновидности, за които сме изцяло подготвени. Единият е да използваме газ от газохранилището в Банатски двор, където към този момент имаме газ за 21 дни единствено в нашата част. В съветската част има запаси за още 22 дни. От това газохранилище можем да изтегляме пет милиона кубични метра на ден и в допълнение да сменяем газа с различен енергоизточник - нормално това е мазут. Друг вид е да допълним газохранилището в Банатски двор, а трети - да наемем потенциали в някое вместилище отвън Сърбия, да вземем за пример в Унгария и да помислим за взаимно с Европа пазаруване на газ ", изясни тя.

Обмислят се всички разновидности за обезпечаване на задоволителни количества газ за идния зимен сезон, когато потреблението е от 11 до 15 милиона кубични метра дневно. Що се отнася до нов контракт с " Газпром ", Зорана Михайлович уточни, че един от разновидностите е продължаването на досегашния контракт до края на годината, вместо сключването на нов дълготраен контракт.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР