Сръбският президент е разпоределил въоръжените сили да бъдат поставени в

...
Сръбският президент е разпоределил въоръжените сили да бъдат поставени в
Коментари Харесай

На ръба на въоръжен конфликт: напрежението между Сърбия и Косово расте


Сръбският президент е разпоределил въоръжените сили да бъдат сложени в най-висока степен на бойна подготвеност, а министърка-председателката Ана Бърнабич предизвести, че Белград и Прищина са " на ръба на въоръжен спор ".

Сръбският президент Александър Вучич е разпоределил въоръжените сили в страната да бъдат поставени в най-висока степен на бойна подготвеност. Това заяви министърът на защитата Милош Вучевич. В неделя началникът на армията военачалник Милан Мойсилович пък е бил изпратен на границата с Косово

Напрежението в Северно Косово не стихва

Косово разгласи самостоятелност от Белград през 2008 година, само че държавното управление в към момента го счита за отцепническа територия. Тя предизвиква сръбското малцинство в Северно Косово в опитите му да се опълчи на властта на косовското държавно управление в Прищина. Усилията за ходатайство от страна на Европейския съюз по този начин и не водят до осезателен резултат.

, а в последно време се стига до нови ескалации. Около 50 хиляди сърби живеят там. Те не признават властта в Прищина, а в продължение на седмици придвижването по пътищата е затруднено от блокади. Международна общественост е загрижена и от случаите със стрелби по служители на реда и нахлуване с шокова граната против представителите на задачата на Европейския съюз в Косово ЕУЛЕКС.

Протест в село Рударе, ситуирано на север от Митровица.

Сръбската министър-председателка Ана Бърнабич предизвести, че би трябвало да бъде предотвратена ескалация на обстановката. И двете страни са " в действителност на ръба на въоръжен спор ", сподели тя. Бърнабич упрекна държавното управление в Прищина за напрежението.

Неотдавна благодарение на Европейския съюз бе ненапълно разрешен , с които е разрешено да се пътува в двете страни.

И Сърбия, и Косово се стремят да се причислят към Европейски Съюз, само че това се счита за невероятно, в случай че разногласията не бъдат уредени.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР