Сръбският президент Александър Вучич заяви в неделя, че скоро ще

...
Сръбският президент Александър Вучич заяви в неделя, че скоро ще
Коментари Харесай

Президентът на Сърбия напуска управляващата партия

Сръбският президент Александър Вучич съобщи в неделя, че скоро ще се отдръпна от поста си на началник на ръководещата Сръбска прогресивна партия (СПП), заяви Politico.

" На конференция в неделя Вучич разгласи, че скоро ще се отдръпна от поста си отпред на СПП, и даде обещание, че ще изясни решението си на партиен протест в Белград на 26 май ", осведоми изданието.

Според сръбския президент това ще бъде " най-големият конгрес на партията в сръбската история ".

Той също по този начин не изключи провеждането на предварителни парламентарни избори поради огромните публични митинги. По думите му гласуването на парламентарните избори ще се организира " не по-късно от септември " . Politico отбелязва, че това ще бъдат третите избори в границите на четири години.

През последните седмици Вучич беше остро подложен на критика след двете всеобщи стрелби в столицата при започване на май, при които починаха 17 души, а 21 бяха ранени. Оттогава десетки хиляди излязоха по улиците с искане за оставката на няколко министри.

Той настоя, че макар поредицата от напрегнати обществени демонстрации, призоваващи го да напусне поста си, " няма да има Майдан в Белград " , визирайки украинската гражданска война, която смъкна непопулярния проруски режим в страната през 2014 година
 Вучич дава обещание да разоръжи Сърбия след втората всеобща пукотевица за два дни
Вучич дава обещание да разоръжи Сърбия след втората всеобща пукотевица за два дни

Както записаните, по този начин и противозаконните оръжия ще бъдат иззети

В събота в Белград деятели блокираха основен мост и автомагистрала в града, а към постройката на Народното събрание се събраха огромни тълпи в границите на придвижването " Сърбия против насилието ". Вучич съобщи, че митингите са " тормоз ".

Междувременно беше оповестена едномесечна прошка, като сърбите бяха приканени да предадат нелегално добитите оръжия или да бъдат наказани на затвор.

Според публични данни единствено към 6 % от популацията има разрешителни за огнестрелни оръжия - като се изключи тези, употребявани за лов - само че страната е на трето място в света по владеене на оръжие и доста автоматизирани пушки са останали от войните, последвали разпадането на Югославия през 90-те години на ХХ век.
 Сръбската съпротива на митинг даде период на Вучич до петък да се отдръпна
Сръбската съпротива на митинг даде период на Вучич до петък да се отдръпна

След насилието в сръбските учебни заведения

В неделя Вучич се появи дружно с полицейски началници край град Смедерово , където бяха изложени оръжия, събрани в границите на амнистията. Според него половината от предадените са били противозаконни и са били предадени даже гранати и гранатомети.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР