Сръбският президент Александър Вучич заяви по повод на 17-ата годишнина

...
Сръбският президент Александър Вучич заяви по повод на 17-ата годишнина
Коментари Харесай

Вучич: Белград никога няма да допусне нов погром срещу косовските сърби

Сръбският президент Александър Вучич съобщи във връзка на 17-ата годишнина от мартенските вълнения в Косово, че Сърбия ще има виновен, явен и сериозен отговор на всяко наново принуждение над косовските сърби, добавяйки, че няма експанзионистични искания, написа прищинското издание Gazeta Express.

Размириците и унищожаването на редица църкви и манастири през март 2004 година започнаха в Митровица и се разпространиха из Косово след удавянето на три албански момчета в река Ибър. За случая бяха упрекнати сърби и това провокира реакцията на албанците. По време на безредиците от март 2004 година бяха убити осем сърби и 11 албанци, ранени са повече от хиляда души, в това число няколко десетки чиновници на KFOR.

По време на възпоменанието в Народния спектакъл в Белград Вучич сподели: „ Сърбия в никакъв случай няма да допусне нов разгром. Сърбия, както всички останали, има право да се грижи за своя народ, за тяхното здраве, сигурност и разцвет, на които сръбският народ има право, както и всички останали “, сподели той и добави, че Белград няма да дрънка с оръжие, не мечтае за гибел, не приканва за кръв и не желае да вземе нищо от никого. „ Това не значи, че Сърбия ще разреши на някого да повтори 17 март. Сърбия не е подготвена да направи това и в никакъв случай няма да бъде подготвена. Правото на живот е главното човешко право и ние постоянно ще го пазиме “, сподели той.

„ Ние не водим никаква експанзионистична политика, това не е фантазия на някакъв сръбски свят, това няма нищо общо със сръбската надмощие, нито желаеме да управляваме никого, с изключение на себе си и страната си “, сподели Вучич и добави, че Сърбия „ няма блян към територии и не насочва закани, а единствено желае да й бъде разрешено да извърши задължението си - помнете и не позволявайте да се повтарят закононарушенията “. „ За нас има единствено едно допустимо умозаключение. Косово не е нашето задължение, а нашият кръст и ние виждаме възкресението от кръста по-добре, в сравнение с под него “, сподели той.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР