Сръбският президент Александър Вучич заяви днес, че ще има промени

...
Сръбският президент Александър Вучич заяви днес, че ще има промени
Коментари Харесай

Вучич: В диалога с Косово повече няма да ни поставят пред свършен факт

Сръбският президент Александър Вучич съобщи през днешния ден, че ще има промени в „ доктрината и метода " на Сърбия при продължение на разговора за нормализация на връзките с Косово, което по думите му ще значи, че Белград към този момент няма да може да бъде подложен пред приключен факт, съобщи Българска телеграфна агенция по информация на белградската организация Бета.

 

Вучич уточни, че Белград остава отворен за разговор, само че диалозите ще се водят по „ по-различен метод ".

 

„ Когато някой ви измами, това се случва на положителните хора, които са повярвали на думата или подписа на някого. Когато някой ви измами повторно, може би сте вярвали прекалено много и сте желали да вярвате. Ако това продължи, това към този момент не приказва за този, който ви мами, а за вас, че сте наивник. Не сме чак такива наивници ", съобщи Вучич пред публицисти в Белград след банкет, проведен за възпитаници от сръбски съществени учебни заведения в Косово.

 

Той означи, че е допустимо в избран миг да се наложи Белград да одобри нещо принудително, само че тогава ще бъде ясно, че това е направено без съглашение.

 

„ Можете да извършите всичко принудително, само че ще би трябвало да кажете, че го вършиме принудително ", означи той. По мотив 20-годишнината от „ мартенския разгром " над сърбите в Косово, Вучич означи, че гоненията и насилието над тях не престават „ със същата свирепост " и през днешния ден.

 

На 17 март 2004 година стартират конфликти сред косовски сърби и косовски албанци в Северно Косово, траяли три дни. Най-малко 19 души умират, а хиляди са ранени. Прогонени са към 4000 сърби, унищожени са 800 сръбски къщи и са запалени 35 религиозни обекта. „ Мартенският разгром " е наказан от Съвета за сигурност на Организация на обединените нации и от Европейския съюз.

 

„ Цели 25 години откогато с оръжие потеглиха да ни лишават Косово и Метохия и до през днешния ден не се стопират и няма да спрат. Но по-важно е да пазиш свободата и да защитаваш интернационалното право. Сърбия ще продължи да прави това и в бъдеще ", заключи сръбският президент.

 

Сърбия не признава оповестената през 2008 година самостоятелност на Косово. Двете страни водят разговор за нормализация на връзките под егидата на Европейски Съюз.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР