Сръбският президент Александър Вучич заяви, че е помолил Русия да

...
Сръбският президент Александър Вучич заяви, че е помолил Русия да
Коментари Харесай

Вучич иска Русия да защити православието на Балканите и очаква Путин през октомври


Сръбският президент Александър Вучич съобщи, че е помолил Русия да отбрани Православната черква на Балканите . Той сподели това в четвъртък по време на взаимна конференция с съветския министър на външните работи Сергей Лавров в Белград , оповестява ТАСС.

" Помолих Русия да отбрани православната черква, като се има поради всичко, което се случва в Черна гора и района ", изясни Вучич.

Президентът на Черна гора Мило Джуканович упреква Сръбската православна черква - СПЦ, че се пробват да поддържат набожен монопол в страната. Той желае автокефалия за " черногорската черква " по образеца на Украйна . Като част от основаването на новата черква, кабинетът на министрите на Черна гора одобри посредством Народното събрание закон за религиозната независимост, който планува изземването на църковната благосъстоятелност от СПЦ - 650 светини, в това число известния в православния свят манастир Острог.
 Захарова предизвести Съединени американски щати да не се намесва в православието на Балканите
Захарова предизвести Съединени американски щати да не се намесва в православието на Балканите

Такова " очевидно предпочитание да се раздели православния свят " води до катаклизми

" Сърбия е твърдо ангажирана да развива по-нататъшно партньорство с Русия . Изключително сме удовлетворени от идното посещаване на Владимир Путин през октомври ", съобщи сръбският външен министър Ивица Дачич пред Лавров.

Дачич изяснява, че търговията сред страните доближи Щатски долар 3,6 млрд . Според него интензивно взаимоотношение се реализира в границите на съдействието в интернационалните организации. " Нашите връзки в никакъв случай не са били по-добри ", заключи той.

Поканата за посещаване в Белград е от Вучич на 4 декември 2019 година по време на срещата му с Путин в Сочи. Както заяви пресслужбата на сръбския президент в понеделник след телефонен диалог сред водачите на двете страни, Сърбия чака Путин да участва на освещаването на сръбската черква " Свети Сава " в Белград през октомври.

По време на визитата си в Сърбия през януари 2019 година Путин разгласи, че Русия е отделила спомагателни средства за построяването на храма, Путин разяснява сумата от 5 милиона евро.

Площта на катедралата е 7 570 квадратни метра, диаметърът на купола е 35 м, височината доближава 65 м. Храмът е трябвало да бъде повдигнат през 1594 година на мястото на изгарянето на мощите на Свети Сава от турците. Строителството стартира през 1894 година, само че минават доста години за обмисляне и утвърждение, а самото строителство стартира през 1935 година Втората международна война прекъсва строителството, което е възобновено едвам през май 1986 година Куполът е приключен през 1989 година. През 2004 г.е формалното разкриване на към момента не изцяло приключения храм.
 Вучич: Сърбия ще продължи да балансира сред Запада, Русия и Китай
Вучич: Сърбия ще продължи да балансира сред Запада, Русия и Китай

Ние имаме...наш дневен ред...един стол, а не два

По отношение на Косово, Вучич разяснява, че " всяко дефинитивно решение на казуса с Косово ще изисква утвърждението на Руската федерация както на равнището на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации , по този начин и от позиция на колегата, който постоянно е подкрепял Сърбия ", сподели той.

След три-четири дни Вучич ще се срещне Путин . " Ще обсъдим оценките и мненията за събитията на интернационалната сцена и по какъв начин Сърбия ще успее да отбрани най-добре своите ползи. Очаквам с неспокойствие да се срещна с европейски представители, след което представителят на нашето държавно управление ще замине за Вашингтон за договаряния ", сподели Вучич.

В понеделник специфичният делегат на Съединени американски щати за разговора сред Белград и Прищина, Ричард Гренел разгласи нова среща на представители на Белград и Прищина , с цел да се разиска въпроса за непризнатото Косово, която би трябвало да се организира на 27 юни във Вашингтон .

В отговор на въпроса дали Сърбия ще признае независимостта на Косово в подмяна на удобно финансово предложение и присъединение към Европейски Съюз , Вучич сподели: " Ясно е какъв ще бъде отговорът ни. Ако желаете директен отговор, отговорът е " не ".

" Чакаме извънредно сложен интервал по въпроса за Косово. Във връзка с проектите и оценките на нашите съветски другари би трябвало да сме доста деликатни към всяка концепция, която ще ни бъде препоръчана ", акцентира сръбският президент.

Вучич благодари на Русия за поддръжката на териториалната целокупност на Сърбия . Косово и Метохия едностранно разгласи самостоятелност през февруари 2008 година и през последните години интензивно се пробва да се причисли към интернационалните организации, в това число ЮНЕСКО и Интерпол. Над 60 страни, в това число Русия, Израел, Индия и Китай, както и пет държави-членки на Европейски Съюз са срещу признаването на Косово.

Преговорите за присъединението на Сърбия към Европейския съюз започнаха през януари 2014 година Външната политика на Сърбия планува присъединение към Европейски Съюз, като в същото време поддържа другарски връзки с Русия и Китай , както и насърчаване на връзките със Съединени американски щати .

Белград има намерение да поддържа военния си неутралитет , като отхвърля да се причисли към НАТО и други военни блокове.
 Вучич оптимист за разговора с Косово
Вучич оптимист за разговора с Косово

След избора на новото държавно управление и махането на митата
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР