Сръбският президент Александър Вучич в петък заяви, че все още

...
Сръбският президент Александър Вучич в петък заяви, че все още
Коментари Харесай

Вучич обявява във вторник подкрепя ли нови избори в Косово

Сръбският президент Александър Вучич в петък съобщи, че към момента не е взето решение по отношение на присъединяване на косовските сърби в нови локални избори. Той ще беседва с пратениците на Европейския съюз (ЕС) и Съединени американски щати Мирослав Лайчак и Габриел Ескобар, преди да организира диалози с косовските сърби.

„ Оставете ме да приказвам и да договарям. Ще приказвам за това във вторник “, сподели той пред телевизия Първа. Според Вучич, косовските сърби биха спечелили възможни нови локални избори в общините в северно Косово. По думите му въпросът е какво ще завоюват, като се явят на вота.

„ Те лъжат, че ще образуват Общността на сръбските общини от 10 години “, настоя той, като имаше поради косовските управляващи.

Вучич е печален, че знае, че сърбите в северната част на Косово биха предпочели да държат локалната власт и напрежението да спадне. „ В момента нямам решение, нямам магическа пръчка. Трябва да помисля за това един ден. Трябва да приказвам с тях през идващите няколко дни и да видя какво могат сърбите, каква сигурност “, сподели той.

Сръбският президент сподели, че Западът знае, че Прищина и косовският министър председател Албин Курти са отговорни за ескалацията на насилието тази седмица, само че че това не е от изгода за сърбите.

„ Той знае, че каквото и да прави, американците, англичаните и германците ще кажат, че по този начин наречената самостоятелност на Косово би трябвало да бъде непокътната, че не би трябвало да се разрешава на сърбините да заплашват териториалната целокупност и суверенитета на Косово, да не се позволяват сръбски бойци и полицията да се върне или даже да даде на косовските сърби по-широка автономност, само че да го направи Неправителствени организации “, сподели Вучич.

Припомняме, че Курти разгласи, че е подготвен да провежда нови общински избори в Северно Косово.

Последните изключителни локални избори в тези региони бяха извоювани от албанци, откакто косовското сръбско население бойкотира изборите.

Късно в четвъртък Курти написа в Туитър, че Сърбия би трябвало да помогне за понижаване на напрежението, с цел да обезпечи нови избори, призовавайки за „ неотложно преустановяване на насилието от страна на спонсорирани от Белград тълпи против чиновници по сигурността до нови избори в тези общини “.

Косово разгласи своята самостоятелност през 2008 година, само че не е прието от Белград, и сред двете страни остава остро несъгласие по отношение на правата на етническите сърби, живеещи в Северно Косово.

Това напрежение излезе на напред във времето още веднъж през последните дни, откакто Прищина се опита да назначи кметове етнически албанци в четири общини в Северно Косово с преобладаващо сръбско население.

Косовските сърби не участваха в изборите поради неудовлетворени претенции за повече автономност, което докара до 3,5 % изборна интензивност. Когато по-късно кметовете дойдоха, с цел да встъпят в служба, избухнаха жестоки конфликти сред полицията и сръбските протестиращи, оставяйки десетки ранени, в това число бойци на НАТО, ситуирани там да овладеят демонстрациите.

По време на срещата на европейски водачи в четвъртък в Молдова френският президент Еманюел Макрон и немският канцлер Олаф Шолц приканиха Косово да организира нови избори след среща с водачите на Сърбия и Косово.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР