Сръбският президент Александър Вучич пристигна в Косово, за да разговаря

...
Сръбският президент Александър Вучич пристигна в Косово, за да разговаря
Коментари Харесай

Вучич в Косово: Мир за всяко сръбско и албанско семейство!

Сръбският президент Александър Вучич дойде в Косово, с цел да беседва с косовските сърби в северната и централната част на Косово

Властите в Белград оповестиха като цел на двудневната президентска аудиенция в Косово Вучич да окаже поддръжка на косовските сърби.

От манастира Банска в Северно Косово той даде обещание "сръбската страна да се бори по всички способи, с цел да им помогне ".

Същевременно Вучич насочи миролюбиво обръщение към косовските албанци: "Независимо, че нерядко възприемат сърбите - не ми се желае да кажа като врагове, а като съперници - и че нерядко имаме разнообразни ползи - Сърбия освен желае мир, само че и ще дадем всичко от себе си, с цел да запазим този мир. Ще създадем всичко, с цел да можем да решим многогодишните и многовековните си несъгласия. За да осигурим дълготраен мир и сигурност за всяко сръбско и всяко албанско семейство ".

След манастира Вучич се насочи за Косовска Митровица, където постави венец на лобното място на Оливер Иванович, а по-късно отиде на среща с политическите водачи на косовските сърби.

Предвидени са и диалози с жителите на Косовска Митровица, които са обезпокоени за своята сигурност след убийството на Иванович.

Танюг оповестява, че в Косовска Митровица тази заран са били засилени ограниченията за сигурност по отношение на визитата на сръбския президент, а по улиците се вижда засилено наличие на униформени и цивилни служители на реда. Освен служители на реда с кучета в региона, където са срещите на Вучич, по покривите на постройките и на терасите има въоръжени служители на реда.

В петък косовската полиция заяви, че ще бъдат подхванати общоприетите ограничения за сигурност при посещаване на задгранични делегации.

Вчера сръбският министър на вътрешните работи Небойша Стефанович сподели, че визитите на висши сръбски политици в Косово постоянно е рисковано и съставлява огромно предизвикателство за сигурността им, само че сподели, че макар предизвестията президентът не се е отказал от желанието си, като декларирал, че желае да чуе какво вълнува косовските сърби и да ги увери, че не са забравени.

В Косово Вучич е придружаван от шефа на сръбската държавна канцелария за Косово Марко Джурич и шефа на Агенцията за сигурност и информация БИА Братислав Гашич.

Президентът е довел в Косово и 19-годишния си наследник от първия брак Данило.

Вучич посещава Косово за пръв път в качеството си на президент.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР