Сръбският президент Александър Вучич обвини днес косовските власти, че искат

...
Сръбският президент Александър Вучич обвини днес косовските власти, че искат
Коментари Харесай

Вучич: Властите в Косово искат да прогонят сърбите

Сръбският президент Александър Вучич упрекна през днешния ден косовските управляващи, че желаят " да прогонят сръбския народ от Косово ", като издигат митническа преграда и възнамеряват основаване на войска, съобщи Агенция Франс Прес.

Тези две решения " имат за цел да прогонят сръбския народ от Косово ", се показва в известие на сръбското президентство, предава Българска телеграфна агенция.

Вучич е разговарял по тези въпроси с посланиците в Белград на Китай и Русия - двете страни, които поддържат Сърбия в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

Някой явно тласка съзнателно Сърбия в спор, означи Вучич. Той дефинира като " безконтролно " държанието на Прищина, което може да " докара до злополука ". Сърбия " не може и не желае пасивно да следи заличаването на сръбския народ ", предизвести Вучич.

Сърбия не признава оповестената от Косово през 2008 година самостоятелност.

Косово наложи предишния месец мита от 100 % върху вноса на артикули от Сърбия, откакто вследствие на интензивно лобиране от страна на Белград Косово не съумя да стане член на Интерпол.

Преговорите за нормализиране на връзките сред Белград и Прищина са в мъртва точка от месеци.

Косовският парламент ще прегледа на 14 декември на второ четене план за основаване на войска. Проектът се осъжда от Сърбия и от сърбите в Косово.

Независимо от рецензиите на Вашингтон и Брюксел, косовският министър председател Рамуш Харадинай отбрани през вчерашния ден решението си от 22 ноември да наложи 100-процентни мина върху стоките, внасяни от Сърбия. Харадинай повтори, че митата " ще останат в действие, до момента в който Сърбия признае независимостта на Косово ".

От предишния вторник сърбите в Косово показват, главно в разделения град Косовска Митровица.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР