Сръбският президент Александър Вучич напомни на гражданите, че от 1

...
Сръбският президент Александър Вучич напомни на гражданите, че от 1
Коментари Харесай

Съседите остават без руски газ от 1 ноември

Сръбският президент Александър Вучич подсети на жителите, че от 1 ноември заради наказания Сърбия няма да може да получава нефт от Русия, който се доставя в страната с танкери през Адриатическо море, а по-късно по петролопровод през Хърватия.

В края на юни Вучич уточни, че петролът може да влезе в републиката единствено през Адриатическия петролопровод JANAF от пристанището Омишал в Хърватия до петролната рафинерия в Панчево на петролната промишленост на Сърбия (NIS), която е 56,15% благосъстоятелност на „ Газпром Нефт “ и „ Газпром “.

" Какво ще вършим с електричеството, петрола? От 1 ноември няма да има съветски нефт за нас, ще бъдем под наказания “, сподели Вучич в послание към жителите.

Сръбският президент сподели, че различните първични материали - петролът от иракския Киркук - костват с 31 USD за барел повече от съветския нефт, което ще докара до загуби на бюджета от 600 млн. USD годишно. В средата на юли президентът на Сърбия допусна, че " в случай че е належащо, е допустимо да се контракти с руснаците за периода на глобите за прекачване на NIS на страната и връщането му назад, когато глобите приключат ".

Руският министър на енергетиката Николай Шулгинов и сръбският министър на нововъведенията и софтуерното развиване Ненад Попович организираха среща в SPIEF, с цел да обсъдят по какъв начин да се отстранен последствията от идното ембарго върху доставките на съветски нефт за Сърбия.

Пристанището Омишал се намира в северната част на остров Крък в Адриатическо море, има терминал за приемане на танкери с петрол и нефтопродукти. Държавният оператор на нефтопровода JANAF в Хърватия разгласи на 22 април, че ще продължи да доставя първични материали на NIS, откакто беше изтеглен от пакета наказания на Европейски Съюз. През януари NIS подписа нов годишен контракт с JANAF за доставка на 3,2 милиона тона недопечен нефт.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР