Сръбският президент Александър Вучич, който е на посещение в Истанбул,

...
Сръбският президент Александър Вучич, който е на посещение в Истанбул,
Коментари Харесай

Сърбия преговаря с Турция за изграждане на голяма индустриална зона във Войводина

Сръбският президент Александър Вучич, който е на посещаване в Истанбул, е разговарял с президента Ердоган, оповестява Българска телеграфна агенция.
Двамата са разискали икономическото съдействие и построяването на инфраструктурни планове. Тема на диалога е било и построяването на огромна индустриална зона във Войводина, която би дала мощен тласък за стопанската система.
"Най-важен за нас е икономическият напредък, по тази причина би трябвало да се борим и да работим ", отбелязва Вучич и прибавя, че в миналото Сърбия е служила като "боксова круша ", а през днешния ден има проект 2020, и това е добър проект.
Говорейки за индустриалната зона във Войводина той е споделил, че това значи идването на турски компании. Искаме да притеглим вложители от Турция, Германия и всички други страни. Според Вучич през последните три години Сърбия ще бъде измежду първите три страни с най-голям напредък.
Президентът на Сърбия е отбелязал, че страната му ще се старае да резервира положителните си връзки и с Изтока, и със Запада.

В състава на Република Сърбия влиза

Автономната област Войводина или Автономен край Войводина , която е административно-териториална единица в Северна Сърбия с административен център Нови Сад, ситуиран на река Дунав. Градът е значим транспортен възел. По стокооборот е на второ място след Белград от речните пристанища.

Населението на Войводина е към 2 000 000 души и е етнически разнородно, като над 25 етноса съставляват към 1/3 от него. Във Войводина има шест публични езика.

Основна артерия и хидрографски източник е река Дунав със своите притоци, която е главен транспортен кулоар в цяла Централна Европа. Дължината на Дунав в сръбската част на реката, минаваща най-вече през Войводина, е 588 километра, като цялата тази дължина е плавателна.

Стопанството на Войводина се базира основно земеделието и на плодородните земи на региона, които обгръщат 84% от площта ѝ.

Във Войводина е застъпена и развита и индустрията. В региона има металургичн фабрики, фабрики за строителни материали, нефтени артикули, електромотори, хартия. Развита е високоттехнологична промишленост, произвеждаща първични материали за стоматологията, автомобилостроенето, фармацевтиката и керамиката.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР