Сръбският президент Александър Вучич каза, че Косово и Сърбия са

...
Сръбският президент Александър Вучич каза, че Косово и Сърбия са
Коментари Харесай

Сърбия и Косово постигнаха напредък в Охрид

Сръбският президент Александър Вучич сподели, че Косово и Сърбия са постигнали прогрес на подкрепена от Запада среща за нормализиране на връзките в събота в Охрид, Северна Македония, заяви „ Ройтерс “.

„ Постигнахме единодушие по някои точки, не по всички. Това не е окончателната договорка “, сподели Вучич. Той сподели, че макар несъгласията по някои въпроси, диалозите с косовския министър председател Албин Курти са били „ почтени “. Пътят на Сърбия към участие в Европейски Съюз ще зависи от осъществяването на договорката.

Припомняме, че нов кръг от договаряния сред премиера на Косово Албин Курти, президента на Сърбия Александър Вучич и представители на Европейския съюз (ЕС) за договорка сред Белград и Прищина продължи през нощта в събота против неделя без забележим прогрес.

Двамата водачи организираха обособени срещи с ръководителя на Европейски Съюз по външната политика Жозеп Борел преди тристранната среща в Северна Македония.

След срещата беше планувана конференция, само че защото диалозите продължиха през нощта, не беше ясно по кое време ще се състои.

Преди срещата Вучич беше по-скоро песимистичен и настоя, че не възнамерява да подписва нищо.

Документът от 11 точки показва, че никоя от страните няма да прибегне до принуждение за разрешаване на спор, нито ще се стреми да попречи на другата да се причисли към Европейския съюз или други интернационалните органи – основно искане от Косово.

Миналия месец в Брюксел сръбският президент Александър Вучич и Курти дадоха безмълвното си утвърждение на проекта на Европейски Съюз за преустановяване на месеците на политическа рецесия и за възстановяване на връзките.

И Сърбия, и Косово желаят да се причислят към Европейски Съюз, който желае от тях първо да разрешат разликите си.

Косово е някогашна сръбска провинция с болшинство от етнически албанци, която се отдели през 2008 година

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР