Сръбският президент Александър Вучич каза, че Белград не носи дори

...
Сръбският президент Александър Вучич каза, че Белград не носи дори
Коментари Харесай

Вучич потвърждава европейския път на Сърбия, Фон дер Лайен обяви финансова подкрепа

Сръбският президент Александър Вучич сподели, че Белград не носи " даже 0,1 % " отговорност за проблемите в разговора с Прищина и че Сърбия почита териториалната целокупност на Украйна, само че се чуди за какво същото не важи за Сърбия, написа N1.

" Когато говорите за териториална целокупност, хората в Сърбия я виждат по друг метод ", сподели Вучич на взаимна конференция с ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в южния град Ниш, добавяйки, че Сърбия остава на своя европейски път .

Фон дер Лайен сподели, че Сърбия ще получи 165 милиона евро безплатни средства, незабавна бюджетна поддръжка , с цел да се оправи с енергийната рецесия.

" Мисля, че това е безусловно належащо, тъй че Сърбия, сходно на други страни, да може да поддържа уязвими фамилии , уязвими семейства и уязвими предприятия, дребни и междинни предприятия ", сподели Фон дер Лайен в Ниш, където тя и Вучич посетиха строителните работи по газов интерконектор сред Сърбия и България.

Вучич благодари на Фон дер Лайен и данъкоплатците на Европейския съюз (ЕС) за тяхната " голяма поддръжка и помощ ".

" Когато някой ви даде пари, без да желае нищо в подмяна, би трябвало да кажете огромно благодаря ", сподели Вучич.

Сръбският президент сподели, че Сърбия ще направи всичко належащо, с цел да се приведе в сходство с визовата политика на Европейски Съюз преди края на годината.
 Сърбия стяга визовите правила
Сърбия стяга визовите правила

Страната се е трансформирала в директен център

Вучич означи, че е " доста угрижен " за разговора с Прищина , като добави, че косовският президент Вьоса Османи се е възползвал от взаимната си конференция с Фон дер Лайен, с цел да приказва против Сърбия, само че че няма да отвърне със същото.

" Ще създадем всичко по силите си, с цел да запазим мира и стабилността ", сподели Вучич и благодари на ръководителя на Европейска комисия за " голямата поддръжка за Сърбия ".

Фон дер Лайен също по този начин разгласи безплатна помощ от 500 милиона евро за Сърбия за вложения в инфраструктура и сподели, че Европейски Съюз също желае да помогне на Сърбия да построи университетска детска болница в Белград и газов интерконектор със Северна Македония.

Председателят на Европейска комисия предизвести, че енергийната рецесия " произлиза от жестоката война, която Русия води против Украйна ", отбелязвайки, че " тази война предефинира пейзажа на сигурността на целия континент ".

Тя приветства известието на Сърбия, че нейната визова политика ще бъде приведена в сходство с тази на Европейски Съюз до края на годината.

По отношение на процеса на разширение на Европейския съюз Фон дер Лайен сподели, че скоростта му е в ръцете на страните, които желаят да се причислят към Европейски Съюз .

" Напредъкът в промените е от първостепенно значение, той е доста значим. Трябва да кажа, че към този момент сте създали доста , в никакъв случай не би трябвало да забравяме това... Но също по този начин значимо е привеждането в сходство с нашата обща сигурност и външна политика ", сподели тя.

Помолена да разяснява пререгистрацията на транспортни средства в Косово , Фон дер Лайен сподели, че " Европейският съюз и неговите сътрудници работят интензивно за намиране на решение ".

" С благосклонност от двете страни и със усилване на нашия разговор, решението е жизнеспособно. Разговорите не престават, надяваме се в най-скоро време да имаме съответно решение , това, от което се нуждаем, е конструктивност и еластичност и от двете страни ", добави тя.

Както беше оповестено, ръководителят на Европейска комисия е на обиколка в района , с цел да разиска с водачите поддръжката на Европейския съюз за превъзмогване на енергийната рецесия. Тя е посетила Скопие, Тирана, Прищина и Сараево и би трябвало да бъде в Подгорица в събота.
 Съединени американски щати упорстват Косово да не ескалира напрежението със Сърбия
Съединени американски щати упорстват Косово да не ескалира напрежението със Сърбия

Съединени американски щати и интернационалните сътрудници са разочаровани и загрижени, че Косово отхвърля настояванията за регистрационни номера
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР