Сръбският президент Александър Вучич и председателят на Европейската комисия Урсула

...
Сръбският президент Александър Вучич и председателят на Европейската комисия Урсула
Коментари Харесай

Фон дер Лайен и Вучич откриха строежа по Коридор 10 и пътя на мира Ниш-Прищина

Сръбският президент Александър Вучич и ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен посетиха Долно Меджурово край Ниш, откъдето оповестиха началото на строителните работи за рационализация и възобновяване на жп линия Ниш-Брестовац, част от интернационалния железопътен кулоар 10. Те участваха и на подписването на съглашението сред железопътната компания на Сърбия и консорциума " Щтрабаг АГ " и " Щрабаг ДОО " Белград за построяването на първата фаза на " пътя на мира " (Ниш-Прищина) в частта Мерошина-Мерошина 1, оповестява " Репулика ".

Коридор 10 свързва Сърбия с Австрия и Гърция и е част от стопански капиталов проект, който към този момент действа в Сърбия.

" Подписването на това съглашение е знак на по-добро бъдеще за Сърбия в Европейския съюз ", сподели Фон дер Лайен по време на конференция.
 Урсула фон дер Лайен: Няма подозрение, че Тирана и Скопие ще бъдат част от Европейски Съюз Урсула фон дер Лайен: Няма подозрение, че Тирана и Скопие ще бъдат част от Европейски Съюз
Албания и Северна Македония без всякакво подозрение ще бъдат част от Европейския съюз. Това съобщи ръководителят на Европейската комисия У...

Тя добави, че Европейски Съюз мощно поддържа европейския път на Сърбия, похвали управляващите за промените и отварянето на нови кръгове договаряния, а също по този начин загатна, че има предпоставки за влизане в Европейски Съюз.

Тя уточни, че икономическата интеграция е в основата на Европейски Съюз и че Сърбия и Западните Балкани би трябвало да работят дружно, по интегриран метод, с цел да се улесни присъединението към Европейски Съюз.

Президентът Александър Вучич уточни, че това е значим ден за Сърбия, защото построяването на автомагистрала Е-80 Ниш-Мерошина и модернизирането на Ниш-Брестовац са големи промени, добавяйки, че визитата на Фон дер Лайен е историческо.

Относно линията Ниш-Брестовац, Вучич разгласи, че ще бъдат издигнати 23 км, за които 75% от активите или 45 млн евро ще бъдат покрити от Европейски Съюз.

" Железопътната линия ще бъде един от най-важните пътища сред Южна и Северна Европа, и Ниш става доста значим за Сърбия, тъй като той е в центъра на пътищата към София, Скопие и Прищина ", сподели Вучич.
 Бъдещето на Европейския съюз - визията, показана от Урсула фон дер Лайен (ВИДЕО) Бъдещето на Европейския съюз - визията, показана от Урсула фон дер Лайен (ВИДЕО)
Пандемията от ковид, младите в Европа, климатичните промени, външната политика и визията на Европейски Съюз – това бяха главните акцент...

Той благодари на Европейски Съюз, само че също и на немския канцлер Ангела Меркел за построяването на " автомагистралата на мира ", Ниш-Прищина, тъй като, както сподели той, пътят е резултат от Берлинския развой.

" Сега ние построяваме 5,5 км, а общо ще бъде 33 км. Стойността е 225 милиона, от които 41 милиона заплаща Европейски Съюз ", сподели Вучич.

Той заяви, че се чака скоро да се подпише контракт за рационализация на първата част от жп линията Белград-Ниш, от 243 км, от които по 230 км Сърбия работи с Европейска комисия с към 1,8 милиарда евро европари, и получава големи безплатни финансова средства от Европейски Съюз, които ще създадат пътуването от центъра на Белград до центъра на Ниш 2,15 часа.

По отношение на участието в Европейски Съюз, Вучич съобщи, че е значимо да се разрешат връзките с Прищина, и че Сърбия няма да бъде член, до момента в който не реши тези връзки, като добави, че това би трябвало да се знае в Сърбия.

Той също по този начин уточни, че е значимо да се каже, че Европейски Съюз дава на Сърбия стотици милиони евро и че построяването на целия кулоар се приближава до сумата от един милиард евро.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР