Сръбският президент Александър Вучич е категоричен, че Сърбия се опитва

...
Сръбският президент Александър Вучич е категоричен, че Сърбия се опитва
Коментари Харесай

Вучич: Сърбия не иска война на Балканите и няма да изпраща войски в Косово

Сръбският президент Александър Вучич е безапелационен, че Сърбия се пробва да избегне нова война на Балканите и няма желание да изпраща войски в Косово.

Говорител на Белия дом по-рано сподели, че Съединени американски щати “виждат доста разполагане на сръбски войски по границата с Косово ”, в това число струпване на танкове и артилерия. Вучич отхвърли тези данни, заявявайки, че не желае нова война.

Сърбия не желае нова война на Балканите и няма да изпраща войски на територията на отчасти прието Косово, съобщи сръбският президент Александър Вучич в изявление за Financial Times.

По-рано на 30 септември координаторът за стратегически връзки в Съвета за национална сигурност на Съединени американски щати Джон Кърби сподели, че Вашингтон „ вижда доста разполагане на сръбски войски по границата с Косово “, в това число „ невиждано разполагане “ на артилерия, танкове и пехота.

„ Как би било от изгода това за Белград? Каква би била задачата [на ескалацията на конфликта]? Да погазим позицията, която отстоявахме цяла година? За един ден? Сърбия не желае война “, означи Вучич, разяснявайки изказването на Кърби.

Според FT сръбският водач също акцентира, че Белград не усилва, а понижава наличието на сръбските сили покрай границите на Косово, с цел да понижи риска от ескалация. Според него предходната година на административната граница сред Сърбия и Косово е имало 14 хиляди сръбски бойци, а в този момент тази цифра е 7,5 хиляди и ще бъде понижена до 4 хиляди.

„ Фактът, че Сърбия сякаш изпраща войски на административната граница, е чиста неистина. Сърбия няма да получи никаква изгода от това, защото това ще подкопае позицията й в договарянията с Прищина, които се водят под егидата на Европейски Съюз “, добави той.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР