Сръбският президент Александър Вучи заяви, че на днешната среща в

...
Сръбският президент Александър Вучи заяви, че на днешната среща в
Коментари Харесай

Вучич: Защо не поканиха и Борисов на срещата в Берлин?

Сръбският президент Александър Вучи съобщи, че на днешната среща в Берлин няма да бъде елементарно за сръбската делегация, тъй като още в самото начало има " много странни неща " - самият формат на срещата и изборът на нейните участници.
Срещата в Берлин е проведена от немския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон. В нея ще вземат участие с изключение на Александър Вучич още и президентът на Косово Хашим Тачи, словашкият министър председател Мариян Шарец, албанският министър председател Еди Рама, ръководителя на Съвета на министрите на Босна и Херцеговина Денис Звиздич.
" Нямам нищо срещу Шарец, даже в противен случай, само че за какво не поканиха Бойко Борисов, или пък Виктор Орбан, или пък Андрей Пленкович, или пък Виорика Данчила ", сподели Вучич в изявление за Телевизия Pink.
" Всички ще кажат, че Косово е без значение, по тази причина са поканени – да кажат какъв брой безконтролно би било да се беседва за това, което Сърбия би могла да получи ", съобщи президентът. " Затова приказвах за разграничаване (демаркация), с цел да получим нещо... Сега знам, че няма да можем да се преборим за тази концепция ", изясни Вучич.
" Срещата в Берлин бе свикана, тъй като Меркел и Макрон осъзнаха, че нещата отиват в неверна посока...На нея чакам единствено напън...Най-важното нещо е да успеем най-малко да подсигуряваме запазването на стабилността. Това ще бъде огромен триумф ", сподели още Вучич.
Според него " компромисното решение, което той е предложил, само че не е било признато, нито от жителите на Сърбия, нито от интернационалната общественост, нито от управляващите в Прищина, тъй като всички са желали да се резервира казусът, само че не и да бъде решен ".
" Аз повеждам рискова политика, за мен самия, и за моята партия, само че тя бе най-хубавата за Сърбия и нейните жители ", сподели още Вучич.
Германското държавно управление чака от срещата на Западните Балкани замяна на отзиви, само че не изключва и опцията за съответни резултати. " Тази среща на първо място е разговор за участниците. Дали въз основата на договарянията няма да се стигне до решение, което ще бъде задоволително за всички страни, не може да се каже предварително”, съобщи Урики Демер, представител на немското държавно управление.
" За немския канцлер и френския президент стабилността и удобното развиване на обстановката в района са от огромно значение”, добави Демер.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР