Сръбският премиер Ана Бърнабич каза пред телевизия Pink, че сръбският

...
Сръбският премиер Ана Бърнабич каза пред телевизия Pink, че сръбският
Коментари Харесай

Бърнабич: Заради Курти и безотговорността на ЕС ние се борим за мир

Сръбският министър председател Ана Бърнабич сподели пред телевизия Pink, че сръбският президент Александър Вучич се пробва да резервира мира и, че „ сме стигнали дотук поради едностранните ходове на косовския министър председател Албин Курти и голямата безнаказаност на Европейски Съюз, чийто автограф стои под Брюкселското съглашение “, оповестява.

Тя подсети, че през април следващата година се навършват 10 години от неизпълнението на Брюкселското съглашение.

" Европейският съюз (ЕС) не може да принуди хората да го приложат, тъй че сложиха топката в нашето поле. Тази година Курти отхвърли главното човешко право на сърбите - да гласоподават два пъти - за референдума и изборите ", сподели още Бърнабич.

По думите й случаите против сърби се усилват от година на година, като тази година те са даже с 50% повече по отношение на миналата година.

„ И откакто той отхвърли правото на глас, Европейски Съюз, Съединени американски щати реагираха толкоз съществено, че той го повтори на 3 април. И вие го оставихте, имам поради Европейски Съюз, дано Курти и чиновниците в Прищина анулират това оскърбление. Нека нарушават съглашението като нахлуват на север с дълги тръби под прикритието на битка с корупцията. И след това се осмелявате да кажете, че някой в ​​Белград ще е отговорен “, добави Бърнабич.

Според нея Сърбия е за мир и непоклатимост, не дава отговор на провокации и се пробва да резервира сърбите в Косово и Метохия сигурни и стопански мощни.

" И тогава някой от Европейски Съюз се обръща и споделя, че вие сте отговорни. Вучич сподели основното изречение, а това е дали ЗСО ще бъде в сходство с конституцията на Косово, какъв е компромисът, какво сме се договаряли и защо е това съглашение от Брюксел. Това е въпросът, който би трябвало непрекъснато да се повтаря. И в случай че е в сходство с конституцията на Косово, то всичко останало би трябвало да е в сходство с конституцията на Сърбия, съгласно която Косово е самостоятелна област. Искаме ли от тези изводи да тръгнем? Ако не – вземете тогава това съглашение и го изхвърлете, покажете им какъв брой коства подписът на Европейски Съюз “, сподели тя.

Тя уточни, че Курти, при липса на концепция по какъв начин да укрепи Косово и народа му в икономическо отношение, бие барабаните на войната и се крие зад това като политик.

" И с това превръщате войната в оправдание за други провали. Имаме толкоз доста за губене, от 2014 година минахме през решето и решето, бяхме на ръба на банкрута, нямахме пенсии повече от месец, тъй като преди този момент някой ръководи страната по този метод. Целият прогрес е заложен на карта, в случай че не запазим мира, какво може да загуби Курти, нищо “, разяснява Бърнабич.

" Не би трябвало да си играем със страната и би трябвало да реализираме вътрешна непоклатимост и единение. Трябва да запазим мира, тъй че Сърбия да продължи да става все по-силна. Предстоят извънредно сложни времена ", съобщи Бърнабич.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР