Сръбският премиер Ана Бърнабич, двама нейни министри и кмета на

...
Сръбският премиер Ана Бърнабич, двама нейни министри и кмета на
Коментари Харесай

Сръбският премиер поведе прайда и влезе в историята

Сръбският министър председател Ана Бърнабич, двама нейни министри и кмета на Белград Синиша Мали участваха на обичайният гей-прайд в сръбската столица.

По този метод Бърнабич, която не крие своята хомосексуалност, стана първият държавен водач на балканска страна, взел участие в такова шествие.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ БЕЛГРАДСКИЯ ПРАЙД В НАШАТА ГАЛЕРИЯ

Украсен с нормалните балони и флагове в цветовете на дъгата, както и трансперанти с надпис „ За промяна”, парадът притегли хиляди жители, които минаха през центъра на Белград без произшествия.

Те бяха охранявани от към 2000 служители на реда, като са предотвратени опити на недоволни от шествието да стигнат до него. Снимки демонстрират, че някои от улиците са били барикадирани с камиони.

Тазгодишният сръбски прайд е исторически, тъй като за първи път е открит информативен център, който работи без проблем 20 дни, има най-вече представители на управляващите и импровизирано най-вече участници, съобщи един от уредниците Горан Милетич.

Ана Бърнабич - "тайният живот " на първата жена-премиер на Сърбия

Бърнабич: Сърбия ще избере Европейски Съюз пред Русия

"Сърбия почита разликите. Посланието ми през днешния ден е, че управляващите са тук за всички жители и почитат правата на всички жители ", съобщи Бърнабич.

Тя стана министър председател на страната по-рано тази година, трансформирайки се в първият хомосексуален държавен началник на Балканите и един от дребното в Европа.

Освен Бърнабич и Мали, в парадът взеха присъединяване министрите Зоран Джорджевич и Бранко Ружич, водачът на Либерално-демократическата партия Чедомир Йованович със брачната половинка си, актрисата Миряна Каранович, и писателката Биляна Сърблянович.

Поканен е бил и президентът Александър Вучич, който обаче е отклонил предлагането.

Противници на шествието се събраха край цъкрвата „ Свети Марко”, като държаха над главите си икони и анти-гей трансперанти.

Serbia's gay PM is first in region to attend pride parade - Belgrade's gay pride parades were banned for years... https://t.co/Ar8HEyZZU3
— James Burns (@KD5FEX) September 17, 2017
Прайдът в Белград има сложна история. Първият опит за гей церемониал е изработен през 2001 година. Хиляди съперници на шествието го провалят, стига се до физическа разпра с участници в него и конфликти сред контрадемонстранти и полиция.

Опитите се възобновяват едвам през 2010г., като през тази година и новият белградски прайд е атакуван от хиляди крайнодесни, които замерят полицейския кордон с камъни, бомбички, бутилки, тухли и коктейли Молотов. По публични данни са ранени 17 протестиращи и близо 80 служители на реда.

В последните години обаче шествието се организира сполучливо в третата неделя на септември и притегля от ден на ден хора.

В прайд шествията в Западна Европа доста постоянно взимат присъединяване общественици и високопоставени политици, които по този метод заявяват поддръжката си за равенството сред хората с друга полова ориентировка и опълчването си на другите форми на дискриминация по принцип.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР