Сръбският първи вицепремиер и външен министър Ивица Дачич е извикал

...
Сръбският първи вицепремиер и външен министър Ивица Дачич е извикал
Коментари Харесай

Препирнята продължава: Дачич привика българския посланик в Сърбия и заговори за Гоце Делчев

Сръбският първи вицепремиер и външен министър Ивица Дачич е извикал българския дипломат в Белград на диалог във външното министерство.
 Сръбският дипломат у нас ще се изяснява във Външно поради думи на Дачич
По информация на държавната осведомителна организация Танюг решението на Дачич е предизвикано от " изявлението на българския министър председател Борисов, че новият висш представител на Европейски Съюз по външната политика сигурност Жозеп Борел не може да се управлява от позицията на Испания за Косово, а да защитава позицията на целия Европейски Съюз за независимостта на Косово ".

" Като прилежаща страна на България Сърбия желае положителни, другарски и съюзнически връзки, което допуска и високо равнище на схващане за най-важните ползи на двете страни и на двата народа. Тъй както ние имаме схващане по въпроса за българската национална еднаквост, за езика или за Гоце Делчев, чакаме и схващане за смисъла на косовския въпрос за сръбския народ. Това изказване на българския министър председател не се отнася до въпроса за квотата за лов на риба или за качеството на сръбското сирене при договарянията с Европейския съюз, а става дума за териториалната целокупност на Сърбия " - декларира Дачич, представен от Танюг.

Вчера беше обявено, че по предписание на българския вицепремиер и министър на външните работи Екатерина Захариева посланикът на Република Сърбия в София ще бъде извикан в понеделник в Министерство на външните работи.

Повод за срещата е изявление на сръбския първи вицепремиер и външен министър Ивица Дачич по адрес на думи на премиера Бойко Борисов в Познан.

От българското Министерство на външните работи напомнят, че по време на конференцията на държавните ръководители на Германия, Полша, България и Република Северна Македония Бойко Борисов бе запитан от публицист по какъв начин ще се отрази на евроинтеграцията на Западните Балкани номинирането на испанския външен министър Жозеп Борел за Върховен представител на Европейски Съюз по външната политика и политиката за сигурност, откакто неговата страна не признава Косово.

Българският министър председател отговори: " По отношение на Върховния представител - когато се заеме подобен значим пост, последното, което би трябвало да правиш, е да защитаваш националния си интерес, а би трябвало да защитаваш интереса на целия Съюз. Ако Борел бъде определен, това не значи, че мнението на Испания ще бъде меродавно за другите страни, които сме признали Косово. "

" По време на диалога със сръбския дипломат ще бъде припомнена поддръжката досега на Република България за европейската интеграция на Република Сърбия. От българска страна ще бъде издигнат въпросът по какъв начин такива изявления от сътрудниците ни в Белград се отразяват на положителните българо-сръбски връзки. " - оповестиха в събота от българското външно министерство.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР