Сръбският парламент прие изменения в наказателния кодекс, които разрешават налагане

...
Сръбският парламент прие изменения в наказателния кодекс, които разрешават налагане
Коментари Харесай

Сърбия прие изнасилвачи и убийци на деца да могат да лежат в затвора доживот

Сръбският парламент одобри промени в наказателния кодекс, които позволяват налагане на доживотни присъди за някои закононарушения. На това наказване ще подлежат наказани за обезчестяване и ликвидиране на дете, бременна жена или човек с увреждания. Досега оптималните присъди бяха по 30 и 40 години, отбелязва организация " Ройтерс ".

Поправките стана известни като " Закона на Татяна " - на името на 15-годишно момиче, отвлечено и убито през 2014 година, чийто татко Игор Юрич години наред водеше акция за утежняване на наказванията. Убиецът излежава 40-годишна присъда.

Доживотен затвор се планува и за убийството на почитан държавен чиновник, тероризъм, геноцид, военни закононарушения и закононарушения против човечеството. Помилване може да се желае след най-малко 27 години.

Някои адвокати обаче подлагаха на критика закона с аргумента, че в случай че до момента съдиите са избирали сред присъди от 20 и от 40 години, в този момент те ще избират дали да осъдят човек на 20 години или на пожизнен затвор. Това евентуално ще ги накара да изберат по-лекото наказване, с цел да избегнат отговорността на това да изпратят някого в пандиза за цялостен живот, разяснява в " Болкан инсайт " Милена Васич от Адвокатския комитет за човешките права.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР