Сръбският министър на вътрешните работи Ивица Дачич обяви червен код

...
Сръбският министър на вътрешните работи Ивица Дачич обяви червен код
Коментари Харесай

Обявен е червен код за терористична опасност в Сърбия

Сръбският министър на вътрешните работи Ивица Дачич разгласи червен код за терористична заплаха в страната откакто жандармерист бе атакуван пред израелското посолство в Белград през вчерашния ден, заяви Сръбската национална телевизия РТС. Всички звена на Министерство на вътрешните работи на Сърбия са приведени в най-висока степен на подготвеност и тяхната задача е да бъдат забележими при обезпечаване на публичния ред и мир и попречване на възможни терористични актове, разяснява РТС.
„ Това значи, че те ще бъдат на доста места в Сърбия “, изясни Дачич. „ Това е превантивна мярка, с цел да се предотвратят други дейности. Понякога терористите знаят по какъв начин да създадат по този начин наречената примамка, т.е. да извършат деяние, което е от второстепенен вид и по-късно да бъде последвано от друго главно деяние. Терористичният акт беше спрян на процедура първоначално ".
Дачич означи, че сериозните местоположения са дипломатически и консулски задачи, държавни институции, места, където има доста хора, така наречен сериозна инфраструктура, по-късно търговски центрове, центърът на града, ЖП и автогара. 
Сръбски жандармерист бе прострелян вчера във врата с арбалет пред посолството на Израел в Белград. Той е стрелял против нападателя си, който почина малко по-късно от пострадванията си. Сръбските и израелските управляващи дефинираха нападението като терористичен акт.
„ В Сърбия има хора, които принадлежат към уахабитското придвижване. Едно е да бъдат следени дейностите им, напълно друго е когато става въпрос за съответно закононарушение – надлежно терористичното нахлуване над жандармериста Милош Йевремович. Трябва да се откри съответна причинно-следствена връзка сред дейностите на уахабитите и съответното събитие “, изясни Дачич. 
Той добави, че се води необятно следствие и двама души са арестувани в ареста – Игор Деспотович, задържан в Белград, и Кемал Бегович, който е задържан при претършуване в град Нови пазар, където живее нападателят.
„ Има и други неща – при едно лице бе открито видео, на което се заклева във честност на Ислямска страна с нож в ръка. Когато видите какво имат в жилищата си тези хора, разбирате, че става въпрос за екстремисти “, уточни Дачич. „ Много елементи са ни към този момент ясни. Възстановено е придвижването на терориста от гарата – пристигнал е от Младеновац. Разхождал се е из града, отишъл е до синагогата, там е видял полицията и не е могъл да извърши терористичен акт, по тази причина е тръгнал към израелското посолство “.
Според сръбския вътрешен министър първичната цел на нападателя е била синагогата в Белград.
Вучич съобщи, че Сърбия е сигурна страна и жителите не трябва да се тормозят. По думите му ще има още арести по случая и следствието ще завърши до вторник.
„ Всички разбрахме, че (сръбската разследваща агенция) БИА и полицията работят по искане на прокуратурата и чакаме да приключат. Вярвам, че до вторник ще приключим с по-голямата част “, уточни Вучич. 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР