Сръбският министър на външните работи Ивица Дачич заяви, че по

...
Сръбският министър на външните работи Ивица Дачич заяви, че по
Коментари Харесай

Ивица Дачич: Ако Косово влезе в Интерпол, ще подам оставака

Сръбският министър на външните работи Ивица Дачич съобщи, че по време на сесията на Интерпол през октомври Косово най-вероятно няма да бъде призната в тази интернационална организация. Ако това се случи, той ще подаде оставка.

Дачич напомни, че 15 страни към този момент са отдръпнали признаването на независимостта на Косово и добави, че скоро ще има нови отдръпвания, а от 116-те страни, които са признали Косово, ще останат по-малко от 96, оповестява БГНЕС. „ Това не е мое самостоятелно, персонално деяние. Съгласих се с президента Александър Вучич. И държавното управление на Сърбия стои зад него. Това е доста значимо за позиционирането на страната ни, защото те не биха упорствали толкоз за прекъсване на отдръпването на признаването, в случай че то няма резултат “, сподели Дачич.

Косово афишира независимостта си на 17 февруари 2008 година и е прието от България и други страни, 22 от които са страни-членки на Европейски Съюз, както и от Съединени американски щати и Канада и Австралия. През октомври 2008 година по самодейност на Сърбия Организация на обединените нации сезира Международния съд в Хага с искане, той да се произнесе, дали едностранно оповестената самостоятелност от страна на Прищина, не опонира на интернационалното право. На 22 юли 2010 година съдът излиза с решение, че този акт не е в нарушаване на интернационалното право. На 27 юли 2010 година Сръбският парламент приема резолюция, в която декларира, че все пак решение Сърбия няма да признае независимостта на Косово. До 27 юли 2019 година 14 страни от Организация на обединените нации отдръпнаха признаването на Република Косово, а броят на страните, които в този момент признават Република Косово, е 101 от 193 държави-членки на Организация на обединените нации.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР