Сръбският министър на външните работи Ивица Дачич съобщи, че страната

...
Сръбският министър на външните работи Ивица Дачич съобщи, че страната
Коментари Харесай

Дачич: Ще участваме на форума в София


Сръбският министър на външните работи Ивица Дачич заяви, че страната му ще взе участие на срещата на върха ЕС-Западни Балкани на 17 май в София.

"Много добре ще проучим обстановката, с цел да не дадем оправдание, на който и да е да твърди, че сме съдействали за признаването на Косово", сподели още Дачич. Изявлението бе направено единствено няколко часа откакто министър председателят Ана Бърнабич дефинира като "нонсенс" присъединяване на Косово в този конгрес в България.

Дачич съобщи, че "идеята на България като ръководител на Европейския съвет е да отвори пътя към разширението на ЕС". "На тази среща вземат участие президенти и министър председатели. Към днешна дата Сърбия сигурно ще участва", сподели още сръбският вицепремиер и посланик №1.

Днес Ана Бърнабич назова "политически нонсенс" наличието на Косово на срещата на върха за Западните Балкани в София на 17 май. Бърнабич посочи, че "решението за присъединяване в този конгрес на управляващите в Белград ще зависи от ходовете на Прищина във връзка с основаването на Асоциацията на сръбските общини в Косово". "В взаимозависимост от това решение Сърбия ще вземе решение за присъединяване си в срещата на върха на 17 май в София. "България е наш огромен сътрудник. Европейският съюз е наша стратегическа цел. Ние желаеме да имаме добра връзка. Нашата страна има интерес да бъде на тази среща", акцентира Ана Бърнабич. Според нея "Косово даже теоретически не може да участва на този конгрес като държава". "Европейската комисия е неутрална по въпроса за статута. Косово не е страна, а област в границите на Република Сърбия. Пет, освен това мощни държави-членки на Европейски Съюз, мислят по този начин", добави сръбският министър-председател.

БГНЕС напомня, че Косово разгласи самостоятелност през февруари 2008 година. До през днешния ден над 100 страни по света, в това число и България признаха независимостта на някогашната сръбска провинция. /БГНЕС и РТС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР