Сръбският министър на отбраната Александър Вулин смята, че Сърбия трябва

...
Сръбският министър на отбраната Александър Вулин смята, че Сърбия трябва
Коментари Харесай

Сръбският военен министър поиска Северно Косово

Сръбският министър на защитата Александър Вулин счита, че Сърбия би трябвало да изиска съглашение за делене на Косово, с цел да приключи разногласието, който пречи за присъединението на западната ни съседка към Европейския съюз, оповестява „ Ройтерс ”.

Белград отхвърля да признае независимостта на Косово, нейна някогашна област с малцинство от 120 хиляди етнически сърби. В изявлението си по време на кръгла маса за Косово, Вулин не посочи коя част от страната счита, че би трябвало да бъде присъединена към Сърбия, само че в предишното нееднократно са правени сходни оферти за Северно Косово.

В Северно Косово, което е отделено от станалата част на страната от река Ибър, живеят 50 хиляди етнически сърби, които се опълчват на Прищина и към момента считат сръбското държавно управление за свое. Над 90 % от общо 1,8 милиона поданици на Косово са етнически албанци.

Сръбският външен министър Ивица Дачич по-рано също загатна, че подялбата е допустимо решение за териториалния спор, само че акцентира, че тя не е държавна политика.
Според съглашение с Белград, реализирано с посредничеството на Европейски Съюз през 2013 година, Прищина се съгласи да даде на косовските сърби по-голяма автономност и да даде на православните манастири в Косово статут на предпазени обекти. Повечето косовски албанци се опълчват на тези ограничения, опасявайки се от сръбско въздействие.
На този декор висшият представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността Федерика Могерини разяснява през днешния ден, че разширението на Европейски Съюз с страни от Западните Балкани през 2025 година „ не е период, а реалистична опция ”.

„ Европейски Съюз в никакъв случай няма да одобри страна, която не е уредила двустранни разногласия. Не единствено в полза на Сърбия, а и на Косово е намирането на решение. Искаме да изнесем непоклатимост, а не да внесем неустойчивост ”, означи еврокомисарят по въпросите на съседството Йоханес Хан.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР