Сръбският журналист Милован Бъркич беше осъден във Върховния съд в

...
Сръбският журналист Милован Бъркич беше осъден във Върховния съд в
Коментари Харесай

Сръбски журналист бе осъден на 14 месеца затвор

Сръбският публицист Милован Бъркич беше наказан във Върховния съд в Белград на 14 месеца затвор за приканване към насилствена промяна на конституционния ред в Сърбия, съобщи Българска телеграфна агенция.

Бъркич ще остане в ареста до края на присъдата си.

Висшата прокуратура предложи на съда 66-годишният Бъркич, притежател на списание „ Таблоид “, да бъде приет за отговорен и да получи присъда от две години затвор.

Прокуратурата упрекна Бъркич, че на 8 май 2023 година към 18.00 ч. на площад „ Никола Пашич “ в Белград, по време на митинга „ Сърбия против насилието “, е призовал за насилствена промяна на висшите държавни органи и техните представители, т.е. на Народното събрание и президента на Сърбия Александър Вучич.

Хиляди сърби стачкуват от седмици в Белград и други сръбски градове против насилието. Гражданите упорстват държавното управление да поеме отговорност за двете всеобщи стрелби на 3 и 4 май, в които починаха 18 души.

Протестиращите желаят оставки на министри. Сърбите недоволстват и от локалните медии и ги упрекват в подклаждане на принуждение.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР