Сръбският исторически оператор Telekom Srbija продължава да е примамлива цел

...
Сръбският исторически оператор Telekom Srbija продължава да е примамлива цел
Коментари Харесай

Telekom Srbija е една от вероятните цели на A1 Telekom Austria

Сръбският исторически оператор Telekom Srbija продължава да е примамлива цел за A1 Telekom Austria Group (A1 TAG), като капиталовите планове на компанията включват още Хърватска и други страни от някогашна Югославия. Това е декларирал на среща с публицисти във Виена Алехандро Платер, CEO на А1 TAG, представен от сръбското издание Вечернье новости. Преди дни той разгласи пред организация Reuters, ще бюджетът за придобивания в Централна и Източна Европа е над 1 милиарда евро. Той е обяснил, че интернационалната агресия е най-хубавият метод за основаване на работни места в Австрия – релативно дребен пазар, на който компанията не може да реализира мащаба, който й е необходим, с цел да се конкурира сполучливо с другите телеком групи в Европа. Конкурираме се с T-Mobile и 3 (Hutchison Drei Austria), и двете компании са огромни, съобщи Платер.



Telekom Srbija работи на 3 районни пазара – Сърбия, Република Сръбска и Черна гора, като чистата й облага от тези три сдружения е общо 14,95 милиарда динара (около 126 млн. евро) за финансовата 2016 година Общият брой на чиновниците е над 12 400.

Същевременно чешката група PPF Group купи от Telenor Group оператори в 4 страни от района, в това число в Сърбия и Черна гора.

Преди 7 години, през 2011 година, австрийската група се опита да купи 51% от сръбския оператор, като предложи 1,1 милиарда евро, само че при изискване, че локалната Комисия по конкуренцията позволи на TAG да резервира собствеността и върху различен локален мобилен оператор – VIP Mobile. Сръбското държавно управление обаче искаше да получи за мажоритарния пакет най-малко 1,4 милиарда евро и офертата на австрийската група бе отхвърлена. През 2015 година се провали и друга договорка за сръбския народен оператор, като американският капиталов фонд Apolo e предложил (според пресата в Сърбия) 1,2 милиарда евро за 58% от акциите.

Според Платер, ценовите равнища на предложенията отпреди 5 години са единствено ориентир за продавача (сръбската държава), само че тези равнища не могат да бъдат реализирани през днешния ден.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР