Сръбският депутат Милован Дрецун каза по сръбската обществена телевизия РТС,

...
Сръбският депутат Милован Дрецун каза по сръбската обществена телевизия РТС,
Коментари Харесай

Сръбският депутат Милован Дрецун се опитва да замеси България в шпионски скандал

Сръбският народен представител Милован Дрецун сподели по сръбската социална телевизия РТС, че в Скопие работи разследващ център, който работи против ползите на Сърбия, представен от македонската телевизия " Канал 5 " и " Фокус ". Дрецун е ръководител на парламентарната комисия по Косово и Метохия в сръбския парламент.

Според Дрецун екипът на разузнавачите е образуван преди два месеца, бил маскиран като посланичество на огромен западен авто производител в Скопие и е формиран от оперативни служащи от Македония, Албания, България и Германия. Според него Македония се трансформира в център за дейни разследващи дейности против Сърбия

" Всяко реализиране на компромисно решение е главен дирек на стабилизирането на този район. А неналичието на компромисно решение сред Белград и Прищина е подготовка за нов спор в района и за реализацията на Велика Албания ", съгласно сръбския народен представител.

От македонското държавно управление са отказали да разясняват изказванията на Дрецун, пред " Канал 5 ". Официално от държавното управление споделят, че изказванията на премиера Зоран Заев по въпроса за Сърбия и Косово са за създаване на другарство посредством разговор и отхвърлят всевъзможни диалози за " пакт против Сърбия ".

Анализаторът Исмет Рамадани счита, че изказванията на Дрецун не устоят. Той сподели, че е от интерес за Македония да се решат проблемите сред Белград и Прищина и не изключи опцията зад обвиняванията на Дрецун да стоят сръбските служби, подтикнати от съветското въздействие. Телевизията напомни, че преди две години Белград изтегли целия личен състав от сръбското посолство в Скопие след шпионски скандал.

През предходната и изтичащата седмица тематиката Косово беше мотив за замяна на реплики сред външния министър на Сърбия Ивица Дачич и българския премиера Бойко Борисов. Всичко стартира, откакто Дачич съобщи, че позицията на Европейския съюз не е, че Косово е без значение, и българският министър председател Бойко Борисов, който твърди, че е, би трябвало да се преценява с това.

Преди това министър председателят Борисов беше споделил в отговор на журналистически въпрос, че в случай че испанският външен министър Жозеп Борел бъде определен за Върховен представител на Европейски Съюз по външната политика и политиката за сигурност, той ще би трябвало да се преценява с това, че в Европейски Съюз има страни, които са признали Косово, макар че Испания не е. Пет от страните-членки на Европейски Съюз не признават Косово за самостоятелна страна - Гърция, Кипър, Румъния, Испания и Словакия. Останалите 23 членки на Европейски Съюз, в това число България, са признали косовската самостоятелност.

В последна сметка до скандал сред двете страни не се стигна. " Впечатлението в България бе, че атакувам Борисов, само че в действителност съм реагирал на нещо, което Борисов не е казвал ". Това е споделил Ивица Дачич на българския си сътрудник Екатерина Захариева. Двамата разговаряли в словашкия курорт Високи Татри, където вземат участие в неофициалната среща на министрите на външните работи от Организацията за сигурност и съдействие в Европа.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР