Сръбският член в босненското председателство Милорад Додик заяви, че в

...
Сръбският член в босненското председателство Милорад Додик заяви, че в
Коментари Харесай

Сърбия строи две електроцентрали на газ за 1,5 млрд. евро

Сръбският член в босненското председателство Милорад Додик съобщи, че в Република Сръбска ще бъдат издигнати две електроцентрали на газ с конфигурирана мощ по 600 мегавата, което ще обезпечи енергийната непоклатимост на Република Сръбска в идващите 50 години, заяви Танюг.

Додик съобщи, че електростанции ще се строят в Баня Лука и наоколо до Приедор, което е огромна инвестиция от милиард и половина евро. Той уточни, че би трябвало да бъдат свършени доста неща по отношение на този проект, само че Република Сръбска е решена да реализира тази концепция.

Това е зелена сила, това са възобновими източници, това не замърсява, а дава енергийна сигурност на този наш край, съобщи Додик.

Той изясни, че става въпрос за взаимен план на Република Сръбска и Русия, в който Република Сръбска ще бъде миноритарен сътрудник със задължението да извърши процедурите, до момента в който руснаците са задължени да финансират плана.

Условие да бъде сбъднат този план е построяването на газопровод от Биелина до Баня Лука и Приедор, сподели Додик.

Додик сподели, че пречките на пътя на газификацията сред Федерацията Босна и Херцеговина и Република Сръбска би трябвало да бъдат отстранени в диалог на премиера на Република Сръбска Радован Вишкович и премиера на Федерацията Босна и Херцеговина Фадил Новалич, заяви Българска телеграфна агенция.

Вишкович съобщи по-рано, че Република Сръбска ще даде единодушие на Федерацията Босна и Херцеговина по въпроса за западен газов конектор от Хърватия, в случай че Федерацията Босна и Херцеговина даде единодушие за източен конектор, т.е. в покрайнините на Биелина да може да се придвижва съветски газ през Дрина от Сърбия. Преди това бе подписано съглашение сред фирмите "Сърбия газ " от Нови Сад и "Газ-рес " от Баня Лука за взаимно създаване на газопровод от град Инджия във Войводина през Биелина - Баня Лука - Приедор до Нови Град. Газопроводът ще бъде дълъг 325 км, а цената на плана е към 125 милиона евро.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР