Сръбския президент Александър Вучич обяви, че страната му вече е

...
Сръбския президент Александър Вучич обяви, че страната му вече е
Коментари Харесай

Изпревари ли Сърбия България по заплати

Сръбския президент Александър Вучич разгласи, че страната му към този момент е изпреварила по възнаграждение на труда България.

Вчера той съобщи:

"Днешната междинна заплата е към 424 евро. Ако сравните с 2002 година, когато междинната заплата в Хърватия беше към 700 евро, а в Сърбия единствено 146 евро, намалихме фрапантно разликата. Скоро междинната заплата в Сърбия ще бъде към 465 евро. Намаляваме разликата с други страни в района освен съразмерно, само че и безусловно. Изпреварихме България и Босна и Херцеговина, а Албания и Македония са зад нас. Ще достигнем и останалите. Следващите са Унгария и Румъния”, уточни президентът на Сърбия.

В студиото на "Здравей, България " икономистите Стоян Панчев от Експертен клуб за стопанска система и политика и Кузман Илиев разясниха в числа думите на сръбския президент.

"Има полуистина и лъжа в това, което Вучич споделя. Първо, не е ясно от кое място идват тези данни. Няма такива публични данни ", сподели Панчев.

По думите му съгласно последните публични такива чистата междинна заплата в Сърбия е 419 евро, което по отношение на нашата такава е по-малко, само че разликата е едвам с няколко евро.

Първо , тези данни не е ясно от кое място идват. Няма такива публични данни. По последните такива чистата междинна заплата в сърбия е 419 евро, което по отношение на нашата чиста заплата е по-малко.

Все отново той означи, че брутната сръбска заплата е по-висока от българската.

"Това, което открих като данни е, че в Сърбия е 575 евро, а в България – 550 евро”, изясни той.

И като трети индикатор Панчев уточни паритет на покупателната дарба, ППС.

КНСБ: Огромна разлика в заплатите у нас

Защо ниските заплати са разрушителни за България

Големият проблем с ниските приходи в България

Кузман Илиев пък сподели, че "сърбите са предпоследни по приходи в Европа, след тях са Македония и Албания ".

"Факт е, че сърбите имат високи налози. Там данъкът върху приходите е 15%, а у нас – 10%. В Сърбия за осигуровки отиват 38%, до момента в който в България – към 30% ", изясни той.

Но Илиев показа и "голямата картина ", както се изрази икономистът:

"Брутният вътрешен артикул на глава от популацията през паритета на покупателна дарба в Сърбия е 14 хиляди $ на година - у нас - 18. Ние сме на 104% по Брутният вътрешен продукт в международен мащаб, Сърбия - на 80%. Това значи, че имаме 40% по-голям БВП от тях. Изявлението през вчерашния ден беше гимнастика да се хвърли бомба ", изясни икономистът.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящо наличие от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР